Reprezentanţii mai multor asociaţii ale vânătorilor, colecţionarilor şi sportivilor care practică tirul au solicitat, în cadrul unei dezbateri publice organizată de Ministerul Sănătăţii, revizuirea listei bolilor incompatibile cu calitatea persoanelor de a deţine, de a purta sau folosi arme letale sau neletale, listă inclusă într-un proiect de ordin.


Dezbaterea în sistem videoconferinţă a privit Ordinul pentru aprobarea condiţiilor de autorizare a unităţilor sanitare, publice sau private pentru examinarea ambulatorie a persoanelor fizice în vederea procurării, deţinerii, portului şi folosirii armelor şi muniţiilor şi a listei afecţiunilor medicale incompatibile cu calitatea persoanelor de a procura, deţine sau, după caz, de a purta ori folosi arme letale sau neletale, informează Agerpres.

„Documentul propus este, din păcate, extrem de imprecis şi periculos prin prezentarea a numeroase patologii ca reprezentând un motiv de incompatibilitate (...) Simpla prezenţă a unui diagnostic nu face ca un individ să fie incompatibil cu drepturile lui de a procura, deţine, de a purta arme letale sau neletale. (...) Dacă luăm boala celiacă, multă lume are. Nu poate să mănânce gluten. Ce treabă are cu posesia, deţinerea sau folosirea unei arme?”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Colecţionarilor de Arme, Ioan Găucan.

Medicul specialist endocrinologie Andrei Costache, a apreciat că Ministerul Sănătăţii mai are de lucrat la listă, întrucât multe afecţiuni nu sunt incompatibile cu calitatea de a deţine, purta sau folosi arme de foc.

„Boală cronică de rinichi stadiul 4, 5, anumite tipuri de sindroame anemice, sunt mai multe..., hepatitele cronice. Nu văd ce legătură există între aceste diagnostice şi acest drept şi libertate a cetăţeanului. Acest document trebuie să ofere mai mult decât o listă a diagnosticelor de incompatibilitate. (...) Exprimarea este foarte vagă şi poate fi interpretată. Atunci când se restrâng drepturile unui cetăţean, ar fi ideal să nu fie foarte mult loc de interpretare. Din punctul meu de vedere lista poate să fie mult îmbunătăţită, mult clarificată. (...) Compatibilitatea să se stabilească de către medicul specialist din specialităţile enumerate pe listă”, a afirmat medicul.

Vladimir Talpeş, reprezentantul Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, este de părere că tot proiectul de ordin trebuie reluat şi discutat împreună cu toţi factorii implicaţi.

Vicepreşedintele Federaţiei Române de Tir Sportiv, Eugen Dima, a arătat că astfel de acte, precum proiectul de ordin de ministru, trebuie consultate cu asociaţiile şi federaţiile înainte de emiterea lor.

„Noi suntem, ca ţară, membri fondatori ai Olimpiadei Paralimpice - secţia Tir. (...) Vă rugăm să vă gândiţi la condiţiile speciale pe care aceşti oameni cu dizabilităţi le au şi să nu le îngreunăm viaţa mai mult decât este necesar cu astfel de acte”, a spus Eugen Dima.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Cătălin Vişan le-a spus participanţilor la dezbatere că se va ţine cont de părerile exprimate.

 

 

Psihiatru (2)