Poliţiştii şi jandarmii au aplicat, în ultimele şapte zile, amenzi în valoare de peste 4,2 milioane de lei, cele mai multe pentru nepurtarea măştii de protecţie - 17.237. Sunt în lucru peste 400 de dosare penale privind posibile fraude la eliberarea adeverinţelor de vaccinare şi a certificatelor COVID.


Alte amenzi au privit nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea - 2.549, şi a măsurilor privind carantina sau izolarea – 306, impuse în contextul pandemiei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, citată de Agerpres.

În acest moment, poliţiştii au în lucru peste 400 de dosare penale privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare a aproximativ 1.330 de certificate sau adeverinţe de vaccinare, a informat purtătorul de cuvânt al MAI.

„În aceste dosare sunt cercetate 1.069 de persoane. Doar în ultima săptămână, au fost întocmite 22 de dosare penale privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare a certificatelor sau adeverinţelor de vaccinare. În aceste dosare sunt cercetate 26 de persoane”, a adăugat Monica Dajbog.

Potrivit acesteia, există indicii privind un nou mod de operare folosit pentru a frauda procesul de eliberare şi utilizare a certificatelor digitale UE.

„În ultima perioadă, pe măsură ce tot mai mulţi medici de familie au primit gratuit de la Ministerul Sănătăţii teste rapide pentru depistarea COVID-19, unii dintre ei ar falsifica rezultatele testărilor pentru anumiţi pacienţi, atestând în mod nereal că aceştia sunt infectaţi. În acest fel, pacienţii respectivi beneficiază de concedii medicale plătite de 14 zile şi obţin certificatul verde, deşi în realitate nu au fost infectaţi cu virusul SARS-CoV-2”, a explicat reprezentantul MAI.

 La nivelul direcţiilor de sănătate publică au fost demarate controale pentru identificarea unor astfel de situaţii, care se află şi în atenţia organelor de poliţie.

 

Psihiatru (2)