Societăţi medicale de referinţă şi ONG-uri active în domeniul sănătăţii au trecut în revistă, alături de oficiali din Ministerul Sănătăţii, progresele înregistrate în cadrul programului de vaccinare anti-HPV. Discuţiile au avut loc în cadrul unei mesei rotunde cu tema „Combaterea cancerului de col uterin – Accelerarea progresului şi eliminarea acestuia ca problemă de sănătate publică”.
Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Renaşterea şi găzduit de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, se arată într-un comunicat.
În acest context, au fost identificate o serie de soluţii şi recomandări menite să crească rata de acoperire vaccinală în rândul populaţiei, astfel încât să se elimine în viitor cancerele determinate de infecţia cu HPV (Human Papilloma Virus).
„Pentru eliminarea cancerelor determinate de HPV este nevoie de parteneriat şi de dialog deschis. Nicio entitate nu poate controla de una singură această provocare majoră de sănătate publică, fiind nevoie de sinergie între societatea civilă, autorităţi, profesioniştii din domeniul sănătăţii. (...) Angajamentul sectorului privat a fost şi este esenţial pentru obţinerea de rezultate şi felicit compania MSD pentru eforturile sale şi pentru că transformă sănătatea femeilor într-o prioritate pe termen lung”, a spus Excelenţa Sa Kathleen Kavalec, ambasador al Statelor Unite ale Americii în România.
„Ministerul Sănătăţii este un promotor activ al vaccinării şi alocă resurse foarte mari în această direcţie. Cu resursele acestui Minister am vaccinat peste 100.000 de fete în cadrul programului de vaccinare anti-HPV. Acum este momentul pentru o nouă abordare. După ani de discuţii, am hotărât că putem să compensăm vaccinurile şi să creştem foarte mult accesul la vaccinare, nu doar pentru fetele deja eligibile, ci şi pentru femeile cu vârstă cuprinsă între 18 şi 45 de ani, şi chiar şi pentru băieţi”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
Resursele financiare utilizate pentru compensarea vaccinurilor într-un viitor apropiat sunt de la Ministerul Sănătăţii şi vor fi transferate Casei Naţionale pentru asigurări de Sănătate, astfel ca serurile să poată fi incluse pe o listă care să permită vaccinarea adulţilor sau a pacienţilor cu boli cronice, a adăugat ministrul.
În cadrul întâlnirii, reprezentanţii Fundaţiei Renaşterea au pus accentul pe acţiunile de informare şi conştientizare în rândul părinţilor. Activităţile din cadrul Campaniei de promovare a programului de vaccinare anti-HPV – #HotărăştePentruViitor – desfăşurate în judeţele Constanţa, Bacau, Iaşi şi Vrancea au fost apreciate de către părinţi ca binevenite şi utile. Conform declaraţiilor părinţilor participarea la atelierele infomative a contribuit la accelerarea deciziei de vaccinare anti-HPV a copiiilor lor.
Peste 80% dintre părinţi au spus că şi-au îmbunătăţit cunoştinţele privind infecţia HPV şi rolul vaccinului. De asemenea, 75% consideră că intervenţia i-a ajutat să decidă privind vaccinarea, iar 56% au raportat că intenţionează să îşi vaccineze anti-HPV copilul.
„Existenţa acestei campanii de vaccinare gratuită, implicarea instituţiilor şi a medicilor de familie sunt extrem de importante pentru ca procesul de vaccinare să fie eficient. Toate aceste eforturi, de facilitare a vaccinării şi a screeningurilor, trebuie să fie, însă, precedate de campanii de informare documentate şi adaptate publicului ţintă. (...) Ne aflăm într-un punct fără precedent în istoria imunizării în România, în care cererea din partea părinţilor este într-un trend pozitiv, pornind de la lansarea programului din 2020. Această campanie a permis întâlnirea medicilor cu părinţii, faţă în faţă, şi, creşterea gradului de informare şi acceptanţei imunizării anti-HPV”, a declarat Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea.
Tot sub patronajul Ministerului Sănătăţii, Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Societatea Română de HPV au implementat în paralel o intervenţie de informare - educare ţintită pe furnizorii de servicii din prima linie – medici de familie, asistenţi medicali şi asistenţi medicali comunitari. Discuţiile purtate au condus la o serie de idei privind soluţiile de optimizare a programului naţional de vaccinare, comunicate cu acest prilej de dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie şi coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul SNMF.
Îmunătăţirea vaccinării s-ar putea putea face prin extinderea elegibilităţii şi la băieţi, a declarat dr. Gindrovel Dumitra – care şi-a exprimat intenţia de a continua Caravana pentru medici şi în alte judeţe unde rata de vaccinare este scăzută.
„Vom continua să oferim sprijinul nostru tuturor celor implicaţi în eliminarea acestor tipuri de cancere”, a declarat Marcelo Pascual Morales, director general MSD România şi Republica Moldova.
Reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentele, al societăţilor profesionale şi structurilor guvernamentale participante, precum şi ai industriei farmaceutice – Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Direcţii de Sănătate Publică Judeţene, Societatea Naţională de Medicina Familiei, Societatea Naţională de Epidemiologie, Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, Fundaţia Renaşterea, Asociaţia Mame pentru Mame şi MSD România au recunoscut progresele şi în domeniul vaccinării anti-HPV în România, exprinându-şi disponibilitatea de a contribui la dezvoltarea în continuare a programului. Totodată, a fost subliniată importanţa asigurării unui finanţări adecvate a intervenţiilor cu caracter preventiv, ce trebuie văzute nu ca o cheltuială cu sănătatea, ci ca investiţie în sănătatea societăţii româneşti.