Lăsate la voia întâmplării sau aruncate la gunoi, medicamentele expirate pot avea efecte nocive, existând riscul să contamineze solul şi pânza freatică.

Geologii din Statele Unite au examinat 39 de cursuri de apă din 30 de state, 80% conţineau urme de substanţe medicamentoase.

În România, conform Ordinului Ministerului Sănătăţii Nr. 119/2014, medicamentele expirate trebuie duse în mod obligatoriu la farmacii, care au contracte cu operatori specializaţi în colectarea, transportul şi eliminarea acestora prin incinerare ecologică, la temperaturi de minim 850°C. Însă, multe farmacii încă nu au astfel de contracte și refuză persoanele care doresc să le predea medicamentele expirate.

Pe de altă parte, legea nu este completă şi nici specifică, întrucât nu este clar cine trebuie să plătească toate aceste proceduri (farmacia, producătorii sau cetăţenii?), care sunt eventualele amenzi şi cine este până la urmă responsabil.

În România, estimativ 1500 de tone de medicamente ajung la gunoi

Din păcate, în ţara noastră nu există statistici concrete cu privire la acest fenomen îngrijorător. Dar dacă facem o comparaţie cu alte ţări europene, mult mai riguroase şi cu legislaţie clar menită să diminueze considerabil această situaţie, estimăm că în România aproximativ 1500 de tone de medicamente ajung în fiecare an în gropile de gunoi sau în reţeaua publică de canalizare.

Cum se procedează în alte ţări

În Franţa, se fac de ani buni paşi pentru diminuarea considerabilă a acestui fenomen, cu rezultate vizibile. Guvernul francez a înfiinţat Cyclamed, fundaţie care are ca scop colectarea medicamentelor expirate de la populaţie, prin intermediul farmaciilor. Anul trecut, 80% din francezi declarau că au colectat şi au predat în farmacii medicamentele pe care nu le utilizează, conform Cyclamed. Cantităţile colectate în 2016 au fost de cca. 12.000 tone, echivalentul a 181 grame pe locuitor. Mai mult, acestea sunt valorificate în scop energetic, asigurând iluminarea şi încălzirea pentru cca. 7000 de locuinţe. Toate aceste realizări au fost posibile şi datorită unor campanii constante de educare şi informare, scopul final fiind transformarea acestui gest, iniţial inconfortabil, într-unul reflex.

În Germania, Italia, Portugalia şi Ungaria, predarea medicamentelor expirate la farmacii sau la medicii de familie este obligatorie.

Incinerarea este singura metodă permisă în Uniunea Europeană pentru eliminarea deşeurilor anatomopatologice, a substanţelor cu regim special (citotoxice/citostatice) şi a medicamentelor inutilizabile. Sistemele automate de filtrare, neutralizare şi monitorizare a gazelor cu care sunt dotate instalaţiile moderne de incinerare previn poluarea, asigurând protecţia mediului şi sănătatea umană. De asemenea, incinerarea previne posibila contaminare a pânzei de apă freatică.