Un nou studiu arată ca pacienții diagnosticați cu tulburarea de stres post-traumatic (Post-Traumatic Stress Disorder - PTSD) pot fi expuși unui risc crescut de demență, în special cei cărora le sunt administrate medicamente psihotrope.

Cercetătorii de la Universitatea din Iowa, SUA, au ajuns la această concluzie după ce au analizat evoluția a 3 milioane de pacienți, toți veterani de război. Doctorul Thad Abrams, departamentul de epidemiologie din Iowa, și colegii acestuia au publicat recentele descoperiri în jurnalul medical al Societății Americane de Geriatrie.

Veteranii cu tulburare de stres post-traumatic sunt predispuși să dezvolte demență mai târziu în viață, dar s-a descoperit că acest risc este influențat și de tipul de medicamente administrate.

Potrivit Departamentului pentru Afacerile Veteranilor, SUA, 7 până la 8% din cetățenii americani vor suferi simptome ale stresului post-traumatic cel puțin o dată în viață.

PTSD este mult mai răspândit în rândul militarilor care au trecut prin experiențe traumatizante sau cărora viața le-a fost pusă în pericol. Statisticile arată că 15% din veteranii Războiului din Vietnam și 12% din cei care au luptat în Primul Război din Golf au fost ulterior diagnosticați cu PTSD.

Doctorul Abrams și colegii săi au dus studiul la nivelul următor, întrebându-se cum medicamentele administrate pentru PTSD influențează riscul de apariție al demenței la acești pacienți.

Medicamentele psihoactive ar putea influența riscul de apariție a demenței

Cercetătorii au studiat fișele medicale a 3,139,780 de veterani americani, cu o medie de vârstă de 68 ani, incluzând 417,172 subiecți în analiza finală.

Studiul de caz din 2002-2003 arată că 22,674 dintre pacienți fuseseră diagnosticați cu PTSD, dar niciunul dintre ei nu prezenta tulburări cognitive sau simptome ale demenței. Nouă ani mai târziu, 25,639 dintre subiecți au fost diagnosticați cu demență.

Pacienții cu PTSD cărora li s-au administrat medicamente psihoactive (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei <ISRS>, noi antidepresive și antipsihotice atipice) au prezentat un risc semnificativ crescut de a dezvolta demență în comparație cu pacienții fără PTSD sau cei cu PTSD, dar care nu au luat medicamente. Mai mult, cercetătorii au descoperit că administrarea inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei, a benzodiazepinei și a noilor antidepresive este asociată cu riscul crescut de a dezvolta demență indiferent dacă pacientul suferă sau nu de stres prost-traumatic.

„Deși rezultatele studiilor au arătat posibilitatea unei relație cauză-efect, asocierea dintre administrarea medicamentelor psihotrope și riscul crescut de demență este o arie în care va trebui să mai facem studii pe viitor”, menționează cercetătorii. „Deci, recomandăm realizarea mai multor studii despre cum dozajul, durata sau indicațiile de utilizare ale medicamentelor psihotrope pot influența riscul demenței.”

Sursa: Medical News Today