În luna octombrie a acestui an, a fost publicat de către Editura Springer Tratatul internaţional de chirurgie toracică, în două volume, intitulat „Thoracic Surgery – Cervical, Thoracic and Abdominal Approaches”.


Doi dintre editorii tratatului sunt medici militari din Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” Bucureşti, colonel dr. Claudiu Eduard Nistor – şeful Secţiei Clinice de Chirurgie toracică şi colonel dr. Adrian Ciuche, chirurg toracic în aceeaşi secţie. Este pentru prima dată când doi chirurgi toracici români şi-au adus contribuţia, în calitate de editori, la un tratat internaţional de chirurgie toracică, tratat care este recunoscut ca fiind de mare anvergură şi de largă distribuţie pe plan mondial.

Alături de cei doi medici români sunt prezenţi, în calitate de editori, alţi patru chirurgi,  personalităţi recunoscute pe plan internaţional ale chirurgiei cardio-toracice, precum dr. Steven Tsui şi dr. Giuseppe Aresu (Universitatea Cambridge, UK), dr. Kaan Kirali (Universitatea din Instambul, Turcia) şi dr. Gregor Kocher (Universitatea din Berna, Elveţia).

Tratatul include date de anatomie combinate cu tehnici chirurgicale atât ale toracelui, cât şi ale celor două regiuni de graniţă ale acestuia, respectiv regiunea cervico-toracică şi cea toraco-abdominală.

Informaţia medicală publicată în tratat este una de maximă actualitate, interesând atât chirurgii toracici, cât şi pe cei cardio-toracici, cardio-vasculari, generalişti, laringologi, pe chirurgii care abordează patologia glandelor endocrine, cea a transplantui pulmonar şi, nu în ultimul rând, pe medicii anestezişti şi pe cei implicaţi în utilizarea tehnicilor de asistare pulmonară extracorporeală. Pe lângă medicii specialişti, au fost incluşi în aria de interes şi studenţii la medicină şi rezidenţii din specialităţile mai sus menţionate, printr-o serie de exerciţii de învăţare şi de întrebări de autoevaluare cu care se încheie fiecare capitol al tratatului.

În cele 1.114 de pagini, autorii celor 95 de capitole ale cărţii au reuşit să îmbine, într-un mod atractiv, textul descriptiv cu imagini sugestive intraoperatorii, redate în sute de imagini de înaltă calitate grafică, aşa cum este, de altfel, realizat întreg tratatul.

Cele două volume ale tratatului internaţional „Thoracic Surgery – Cervical, Thoracic and Abdominal Approaches” sunt disponibile atât în varianta electronică, cât şi în cea tipărită.


Sursa foto: SUMC „Dr. Carol Davila” Bucureşti