Din dorinţa de a familiariza publicul cu sala de operaţii şi cu ultimele tehnici din domeniu, MedLife a realizat transmisia live a unei operaţii intervenţionale la inimă, de corectare a malformaţie numită persistenţă de canal arterial (PDA). Operaţia a fost realizată marţi, 12 iunie, de către dr. Florina Pinte, medic specialist care a efectuat peste 25.000 de proceduri diagnostice (coronarografii, cateterisme cardiace în malformaţii congenitale de cord şi boli valvulare, arteriografii etc.).

În capitală, jurnaliştii au putut vedea şi interacţiona în mediul virtual 3D cu prima hologramă a unei inimi realizată în România. Prin intermediul ochelarilor de virtual reality, publicul a putut vedea o inimă supradimensionată şi înţelege mai bine procedura realizată de dr. Pinte în sala de operaţii.

„Intervenţia de astăzi a fost puţin mai dificilă, din cauza că era un canal scurt şi gros, o anatomie particulară. A fost mai greu de negociat cu acest canal, de trecut prin el, dar până la urmă am reuşit. Este o procedură care se realizează pentru închiderea canalului arterial permeabil.”, a explicat dr. Florina Pinte.

Participanţi vizualizând structura 3D a unei inimi cu ajutorul ochelarilor VR
Participanţi vizualizând structura 3D a unei inimi cu ajutorul ochelarilor VR

De asemenea, jurnaliştii, medicii şi tinerii studenţi prezenţi la eveniment au putut ţine în mâinile lor holograma unei inimi, generată de smartphone-ul personal cu ajutorul unei prisme montată pe ecranul telefonului.

Operaţia transmisă live a fost explicată şi comentată pentru public de către conf. dr. Gabriel Cristian.

„Dacă spuneai cuiva acum 15-20 de ani că se poate închide canalul arterial prin procedură intervenţională şi nu chirurgical, nu te credea. Lucrurile au progresat enorm.”, explică dr. Cristian.

Realitatea virtuală – instrument de învăţare

„Tehnologia este, de asemenea, foarte valoroasă în procesul de învăţare, unde este foarte util să vezi în spaţiu. Ochiul nostru nu ştie să vizioneze 3D când se uită într-o pagină.”, explică dr. Nicolae Marcu, director de operaţiuni şi sănătate Medlife. „Mi-ar făcea plăcere să ajungem în momentul în care, înainte de o intervenţie de operaţie pe cord, să putem trimitem aceste informaţii holografice şi pacientului, ca acesta să înţeleagă mult mai bine unde se face incizia, unde se face anestezia locală etc.”.


PDA este o maladie care apare atunci când canalul arterial al unui nou născut nu se închide după naştere, permiţând astfel sângelui să treacă din circulaţia sistemică în cea pulmonară. Pacienţii cu PDA medie sau mare pot prezenta simptome ce variază de la respiraţie grea la efort până la insuficienţă cardiacă.