Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, celebrată anual, la nivel internaţional, în a treia sâmbătă din septembrie, Ministerul Sănătăţii mulţumeşte donatorilor înscrişi în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem.


În acest context, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii menţionează şi modificarea legislativă recentă, potrivit căreia donatorii de celule stem hematopoietice care nu realizează venituri sau realizează venituri sub salariul minim brut vor beneficia de calitatea de asigurat pentru o perioadă de 10 ani, se arată într-un comunicat.

La ora actuală, 35 de pacienţi români sunt în aşteptarea unui donator.

„În România, şansele de a găsi un donator compatibil pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli hematologice maligne, cu evoluţie severă, care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator înrudit, erau absente înaintea creării Registrului. Acum şansele au crescut, însă trebuie să creştem nivelul de implicare al cetăţenilor, pentru a da o şansă vieţii”, se subliniază în document.

Registrul Naţional este conectat la întreaga lume. Cu cât sunt mai mulţi donatori înregistraţi, din toate zonele geografice şi din toate etniile, cu atât cresc şansele unui bolnav de a-şi găsi un donator compatibil.

 

 

Psihiatru (2)