Ministerul Sănătăţii a anunţat achiziţionarea a 1.500.000 de doze de vaccin gripal, cu aproximativ 200.000 mai mult faţă de sezonul gripal precedent. Primele 50.000 de doze de vaccin au ajuns deja în teritoriu şi sunt utilizate pentru imunizarea personalului medical.

Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi şi vizează vaccinarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire (persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform strategiei Ministerul Sănătăţii şi recomandărilor OMS şi ECDC).

Pentru grupele aflate la risc, dozele de vaccin vor fi distribuite din a doua parte a lunii octombrie.
„În ultimii doi ani am făcut paşi importanţi pentru îmbunătăţirea activităţii de vaccinare. Campaniile de vaccinare şi informare „door-to door” pentru vaccinarea antirujeolă au dus la creşterea numărului de copii vaccinaţi în zonele defavorizate unde s-au derulat. Anul acesta primim finanţare europeană pentru implementarea mai multor măsuri care vizează creşterea gradului de vaccinare în România. Iar în această toamnă începem mai repede vaccinarea antigripală a personalului medical, cea mai expusă categorie de persoane la îmbolnăvire”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
În sezonul gripal 2018-2019, 199 de persoane au decedat din cauza infecţiei cu virusul gripal.