Ministerul Sănătăţii a repartizat 7.500 de doze de anticorpi monoclonali în 147 de spitale care tratează pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2. Ministerul mai arată care sunt criteriile de eligibilitate şi ce recomandări face Comisia de boli infecţioase pentru administrarea acestor medicamente .


Medicamentele repartizate au fost achiziţionate în baza Acordului –Cadru SANTE/2020/ C3/091 încheiat între Comisia Europeană şi firma producătoare, iar fondurile au fost alocate, în luna septembrie a acestui an, din Rezerva bugetului de stat, se arată într-un comunicat.

La solicitarea ministrului interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, Comisia de specialitate de boli infecţioase a realizat o informare către profesioniştii din sistemul sanitar, privind modul de administrare al acestor medicamente. Informarea  a fost transmisă în toate unităţile sanitare cărora le-a fost distribuit produsul.

Preşedintele Comisiei de boli infecţioase a Ministerului Sănătăţii, dr. Virgil Musta, a susţinut săptămâna trecută o videoconferinţă cu medicii care administrează medicamentul, în cadrul căreia a explicat modul de administrare şi a răspuns la întrebări.

„Anticorpii monoclonali sunt medicamente inovatoare care se administrează în formele uşoare şi medii de boală. Corect utilizate, aceste medicamente previn cu succes trecerea la stadii severe. Reprezintă o şansă pentru noi să mai atenuăm internările în secţiile de terapie intensivă. Din această cauză, am solicitat conducerii Comisiei de speialitate şi reprezentanţilor MS implicare maximă în valorificarea lor. Fac apel şi la medicii de familie care au un rol important în catagrafierea şi îndrumarea viitorilor beneficiari ai acestor terapii”, a spus Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.

În România, conform protocolului de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, anticopii monoclonali, soluţie perfuzabilă, se administrează pacienţilor cu forme uşoare şi medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen şi care au factori de risc semnificativi pentru evoluţia severă a COVID-19. Administrarea se face în primele 3-5 zile de la debutul simptomelor.

Criteriile de eligibilitate (criterii cumulative – 1,2,3 şi cel puţin unul dintre factorii de risc) sunt următoarele:

  1. Semnarea Consimţământului Informat
  2. Forme uşoare SO2>93% fără supliment de oxigen
  3. Administrarea Ac Monoclonali <7 zile de la debutul simptomatologiei
  4. Factori de risc pentru evoluţie severă -  se prioritizează persoane cu mai mulţi factori de risc
  5. vârsta>65 ani
  6. BMI>30kg/m2
  7. B.cardiovasculare severe, insuficienţă cardiacă NYHA 4, infarct miocardic recent, cardiopatie ischemică severă
  8. B.P.C.O.
  9. Diabet zaharat tip 1
  10. Terapie imunosupresoare - terapii biologice
  11. Pacienţi cu transplant de organe sau măduvă
  12. Pacienţi cu neoplazii sau hemopatii în terapie
  13. SIDA

În procesul de îndrumare a pacienţilor pentru administrarea anticorpilor monoclonali, un rol important îl are medicul de familie, se mai arată în comunicat.

Conform recomandărilor Comisiei de boli infecţioase, odată intrate în farmacia spitalului, medicamentele pot fi eliberate pacienţilor după o prealabilă evaluare clinico-biologică. Aceasta poate fi realizată fie în spital, fie în cabinetele medicilor de familie - care, mai apoi, îndrumă pacienţii penru administrare în spital.

Administrarea medicamentelor se va face în trei amplasamente:

  • Prin spitalizare de zi;
  • La camera de gardă;
  • În Unităţile de Primiri Urgenţe.

Recomandările Comisiei de boli infecţioase pentru realizarea eficientă a procesului de administrare sunt următoarele:

  1. Organizarea la nivelul spitalelor desemnate a procesului de administrare a anticorpilor monoclonali;
  2. Înştiinţarea medicilor de familie prin toate canalele posibile, despre criteriile pacienţilor eligibili şi fluxul pacientului cu infecţie SARS-CoV-2 care îndeplineşte criterile de administrare;
  3. Catagrafierea persoanelor care se califică, de către medicii de familie, conform criteriului de patologii cronice;
  4. Anunţarea pacienţilor eligibili, conform catagrafierii realizate de către medicii de familie, în legătură cu posibilitatea şi condiţiile de a beneficia de acest tratament, ca terapie, în situaţia îmbolnăvirii şi testării în primele 5 zile de la primul simptom;
  5. Trimiterea pacientului calificat pentru evaluare la spitalul desemnat (sau la unul dintre spitalele desemnate), pentru administrarea anticorpilor monoclonali.



Alergologia