Din cele 40.000 de doze de vaccin anti-HPV care au fost achiziţionate în anul 2021 de către Ministerul Sănătăţii, în cadrul acordului – cadru încheiat cu furnizorul, până la sfârşitul lunii septembrie a.c. au fost utilizate 12.698 de doze de vaccin.


Restul de 27.302 de doze de vaccin se află în cabinetele medicilor de familie (12.860 doze) şi în stocurile direcţiilor de sănătate publică (14.442 de doze), se arată într-un comunicat.

Aceste doze sunt utilizate la persoanele eligibile, pe baza solicitărilor părinţilor sau a reprezentanţilor legali, care transmit cererile către medicii de familie. Solicitările sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

Dacă într-un judeţ există mai multe solicitări faţă de stocul existent, se pot realiza redistribuiri până la următoarea achiziţie.

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila a solicitat direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii să fundamenteze necesarul de doze pentru următoarea perioadă, astfel încât să poată fi încheiat şi următorul contract subsecvent pentru suplimentarea numărului de doze.

Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a extins grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV, astfel încât să fie incluse şi fetele cu vârsta între 14 – 18 ani, conform recomandărilor comisiilor de epidemiologie şi de oncologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, precum şi ale specialiştilor din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

„Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide, dar este şi un tip de cancer care poate fi prevenit, scutind astfel femeile de imense suferinţe fizice şi psihice”, se mai subliniază în comunicat.

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.

Ministerul Sănătăţii încurajează părinţii să solicite informaţii medicilor de familie şi celor de specialitate cu privire la beneficiile acestui tip de vaccinare.

 

Ginecologia (1)