Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii aduc lămuriri referitoare la informaţiile apărute în presă despre infecţiile asociate asistenţei medicale (IAAM) înregistrate la Cluj-Napoca şi Târgu Mureş.


La Târgu Mureş, Ministerul Sănătăţii a fost informat în data de 14 octombrie 2022, la ora 16.00 despre existenţa unui focar de IAAM cu 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces, începând din data de 8 octombrie. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dispus deplasarea imediată a secretarului de stat Adriana Pistol la Târgu Mureş, pentru a verifica la faţa locului situaţia şi a se asigura că măsurile luate sunt cele corecte, se arată într-un comunicat.

„Potrivit datelor medicale puse la dispoziţie de Spitalul Clinic Judeţean Târgu Mureş aflat în subordinea Consiliului Judeţean Mureş, pacienţii care au decedat aveau multiple patologii şi spitalizări cu durată mare în secţia de terapie intensivă. Aceştia erau în stare critică în momentul internării în secţia ATI, motiv pentru care au necesitat multiple manevre medicale invazive, inclusiv suport ventilator. Germenii izolaţi din focar au fost piocianic şi acinetobacter multirezistenţi la antibiotice”, se subliniază în comunicat.

Au fost suspendate internările în secţia ATI, iar intervenţiile chirurgicale au fost sistate. A început imediat activitatea de curăţenie şi dezinfecţie a secţiei, s-au recoltat probe pentru evaluarea bacteriologică a pacienţilor existenţi în secţie şi a personalului medical. S-a decis ca personalul din întreg spitalul să fie reinstruit cu privire la măsurile de curăţenie şi dezinfecţie, igienă a mâinilor, utilizarea echipamentului de protecţie şi managementului deşeurilor, se mai arată în comunicat.

Rezultatele probelor recoltate de la pacienţii din secţia de terapie intensivă au fost negative.

La Cluj-Napoca, DSP Cluj, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj -Napoca, au informat că în secţia de neonatologie a fost înregistrat un deces la un copil prematur cu multiple probleme medicale şi care a fost infectat cu bacteria Serratia marcescens. 

„Din ancheta epidemiologică efectuată, reiese că nu au fost înregistrate alte IAAM în secţia de neonatologie în aceeaşi luna (septembrie 2022), precum nici alte decese care să fi fost cauzate de IAAM”, se arată în comunicat. Nu există niciun fel de informaţii referitoare la 4 decese, aşa cum în mod eronat s-a vehiculat în spaţiul public, se mai adaugă.

„Ministerul Sănătăţii este conştient de importanţa problematicii IAAM în spitalele din România şi a elaborat acte normative necesare controlului IAAM, ghiduri de proceduri de bună practică în domeniile microbiologiei, epidemiologiei şi prescrierii de antibiotice. Facem de asemenea, demersuri pentru raportarea corectă a acestor infecţii de către toate spitalele din România, însă este nevoie de o abordare constructivă pentru cunoaşterea şi aducerea sub control a acestui fenomen, din partea întregii societăţi”, se spune în document.
Alergologia