La solicitarea ministrului Ioana Mihăilă către Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică au precizat cantităţile de dezinfectanţi de mâini şi de suprafeţe retrase din unităţile sanitare, în perioada martie 2020 – mai 2021. Informaţiile au fost centralizate.


Solicitarea ministrului Sănătăţii a venit după ce publicaţia Turnul Sfatului, din Sibiu, a publicat o anchetă în care arăta că trei din opt substanţe biocide cumpărate aleatoriu erau diluate. Mai multe controale au fost dispuse de Ministerul Sănătăţii la producătorii de astfel de substanţe, cu precizarea că produse similare au fost retrase în perioada martie 2020 - mai 2021.
Într-un comunicat, reprezetanţii Ministerului au prezentat o situaţie la zi.

Potrivit Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, informaţiile centralizate până în prezent sunt următoarele:

BACĂU

Inspectorii sanitari din cadrul DSP Bacău au retras de la utilizare 245 de litri de substanţe cu efict biocid:

  • 45 de litri de la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău – Apesin Handactive F, Pliwa Decontamed, Desogen Aero – produse neavizate conform prevederilor Regulamentului nr. 528/2012 şi etichetare greşită;
  • 200 de litri de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău – Dezinfectant Efekt Bactisept – nu are arie de aplicare în unităţi sanitare.

Producătorii produselor biocide retrase de la utilizare sunt Apesin Handactive F Germania, Pliwa Decontamed Austria, Desogen Aero România – jud. Ilfov, Dezifectant Efekt Bactsept România – jud. Bacău.

ILFOV

Inspectorii sanitari din cadrul DSP Ilfov au retras de la utilizare 1,2 litri de la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfânta Irina” – produs biocid Incidin Liquid (producător Germania) – , pentru deficienţe de etichetare.

NEAMŢ

Inspectorii sanitari din cadrul DSP Neamţ au retras de la utilizare 2,5 litri substanţă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ – produs biocid Ecocid S (produs pentru igiena veterinară). Produsul biocid din Slovenia a fost folosit pentru dezinfecţie în tuneluri.

SĂLAJ

Inspectorii sanitari din cadrul DSP Sălaj au retras de la utilizare 161 litri de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău – produs biocid Bioxeco 5S. Eticheta nu era tradusă în limba română şi nu avea toate elementele de identificate impuse de legislaţia naţională.

Din cantitatea totală de 24.144 litri şi 467 kg retrase de la utilizare, 409,7 litri au fost retraşi de la utilizare din unităţi sanitare (1,7%), se arată în comunicat.

Există şi produse biocide cu autorizaţie temporară emise de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, anume Desogen Aero şi Dezifectant Efekt Bactisept. „Celelalte produse biocide au avize emise de Comisia Naţională pentru Produse Biocide”, se mai arată în comunicat.

 

Alergologia