Ministerul Sănătăţii prezintă situaţia aprovizionării unităţilor sanitare cu favipiravir, medicament antiviral recomandat ca alternativă terapeutică pentru formele uşoare sau medii de COVID-19.


La data de 1 noiembrie a.c., 10.396 de cutii de favipiravir se aflau în stocul unităţilor sanitare de pe teritoriul României, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Începând cu data de 12 octombrie, a fost aprobată  actualizarea protocolului de tratament al pacienţilor cu COVID-19, prin care a fost facilitată asigurarea medicamentului favipiravir în ambulatoriu, cu prescripţie medicală, pentru pacienţii aflaţi la debutul bolii, conform recomandărilor specialiştilor din Comisia de specialitate de boli infecţioase.

Stocurile existente în prezent, la nivel naţional acoperă necesarul de tratament pentru aproximativ 7.426 de pacienţi pentru cel puţin 10 zile, conform necesarului şi estimărilor comisiei de specialitate. La nivel local pot fi realizate relocări de stocuri între unităţile medicale, în funcţie de necesităţi, se spune în comunicat.

La sfârşitul lunii octombrie, societatea Terapia SA a donat Ministerului Sănătăţii 48.500 de cutii de favipiravir, care vor fi distribuite în spitale în luna noiembrie. Conform Terapia SA, 5.814 de cutii vor fi disponibile pentru distribuire până pe 5 noiembrie, restul de 42.686 cutii fiind disponibile până pe 15 noiembrie.

În comunicat se reaminteşte că medicamentele existente la ora actuală pe piaţă sunt importate de către societatea Terapia SA şi comercializate în baza unei autorizaţii privind furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale, care a fost acordată de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), în baza unui aviz temporar de fabricaţie şi comercializare eliberat în India, printr-un proces de evaluare accelerată şi condiţionată.

În data de 29 octombrie, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a eliberat o nouă autorizaţie de nevoie speciale, în baza căreia vor mai fi puse pe piaţă alte 150.000 de cutii din acest medicament.

„Ministerul Sănătăţii apreciază eforturile societăţii Terapia SA pentru producerea medicamentului Favipiravir în România şi asigură producătorul român de întrega colaborare”, se spune în comunicat.

Pentru unitatea de producţie de la Cluj-Napoca, societatea Terapia SA deţine o autorizaţie de fabricaţie în baza căreia poate produce medicamente, fără a avea nevoie de o aprobare suplimentară din partea Ministerului Sănătăţii sau a altei instituţii.

Pentru punerea pe piaţă a medicamentului favipiravir care va fi produs de Terapia SA la Cluj-Napoca este nevoie de o cerere de autorizare depusă de către solicitant la ANMDMR. Autorizaţia de punere pe piaţă se eliberează în baza mai multor documente şi va permite comercializarea produsului şi utilizarea către pacienţi.


Farmacist