Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică proiectul pentru aprobarea normelor metodologice privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor şi unităţilor medicale mobile, unităţi care să contribuie la creşterea accesului populaţiei adulte şi copiilor din zonele defavorizate la servicii medicale de specialitate.

Potrivit proiectului, cabinetul mobil trebuie să aibă un spaţiu minim de 7 mp, iar unitatea medicală mobilă trebuie să aibă un spaţiu minim de 13 mp, care să fie prevăzut cu rampă de acces pentru persoanele cu dizabilităţi.

„Cabinetul sau unitatea medicală mobilă va avea în componenţa minimă: sală tratament, minim 6 mp, spaţiu de depozitare 1 mp, compartiment destinat recoltării de probe, după caz, aparatură pentru sterilizarea instrumentarului, după caz, instrumentar, chiuvetă dotată cu apă curentă rece şi caldă, în scopul asigurării lanţului de frig, va fi dotat cu geantă izotermă dotată cu termometru pentru transportul vaccinurilor şi cel puţin o ladă frigorifică dotată cu termometru pentru transportul probelor biologice, în cazul în care au loc prelevări de fluide biologice şi acestea nu sunt transportate de unităţi autorizate în acest sens”, precizează proiectul.

Potrivit dr. Mihai Ranete, preşedintele asociaţiei Caravana cu Medici, unităţile mobile reprezintă singura soluţie pentru zonele rurale, unde personalul medical este deficitar.  

„Studenţii şi rezidenţii sunt foarte deschişi şi doresc să se implice în proiectul nostru, dar este destul de greu să găseşti medici specialişti. Din acest motiv, ne-am dori foarte mult o modificare în legislaţie. Noi acum mergem pe un teren gri, nu există o legislaţie în momentul de faţă care să reglementeze activitatea de voluntariat, mai ales cea de tip caravană”, explică dr. Mihai Ranete.

 

Sursa: Agerpres