La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a adoptat ordonanţa care aprobă acordarea voucherelor de 100 de lei, precum şi organizarea loteriei pentru stimularea vaccinării.


Astfel, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, persoanele care se vaccinează cu schemă completă vor beneficia de vouchere în valoare totală de 100 de lei, sub forma tichetelor de masă, se arată într-un comunicat. Cheltuielile aferente tichetelor se suportă din bugetul Ministerului Sănătăţii, pe baza metodologiei aprobate prin ordin de ministru.

Tot ca măsură pentru stimularea vaccinării, va fi organizată o loterie care constă în acordarea de premii în bani persoanelor vaccinate cu schemă completă. Astfel, după emiterea certificatului de vaccinare, persoanele respective se pot înscrie pentru participarea la loterie pe site-ul certificat-covid.gov.ro, în cadrul căruia Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va dezvolta funcţionalitatea de înscriere. Condiţiile privind înscrierea vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi al directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Pentru anul 2021, prima extragere este prevăzută a avea loc în luna octombrie. Organizarea loteriei, structura premiilor, precum şi procedura de acordare a acestora se stabilesc prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe. Fondul anual de premiere, precum şi repartizarea acestuia se stabileşte de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, iar extragerile sunt organizate de către Compania Naţională „Loteria Română” S.A.

Totodată, prin ordonanţa adoptată, se corelează măsurile instituite de România cu privire la verificarea şi eliberarea certificatelor digitale COVID-19 de vaccinare, testare sau trecere prin boală, în conformitate cu principiile generale ale dreptului Uniunii Europene (UE), în special cu principiile proporţionalităţii şi nediscriminării.

Astfel, noile modificări prevăd că certificatele digitale COVID-19 pot fi utilizate şi pe teritoriul României pentru atestarea vaccinării, testării sau trecerii prin boală a titularilor, iar termenul de valabilitate al certificatului pentru test antigen rapid creşte la 48 de ore, de la 24 de ore, cum este în prezent.

De asemenea, a fost creat cadrul legal, astfel încât măştile de protecţie acordate de Ministerul Sănătăţii şi nedistribuite de la nivelul direcţiilor de sănătate publică, respectiv al autorităţilor publice locale, să poată fi repartizate inspectoratelor şcolare judeţene, conform solicitărilor acestora, în vederea distribuirii lor către elevii din ciclul primar, gimnazial şi liceal.

 

Pediatru