Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Cristian Grasu, a anunțat luni că se ia în calcul reînceperea producției de vaccinuri BCG (antituberculoză) peste cel puțin doi ani, urmând cele antigripale.

„În momentul de faţă nu s-au stabilit datele exacte pentru începerea producţiei de vaccinuri. Se ia în calcul, pentru producţia de BCG, o durată minimă de cel puţin doi ani, iar în ceea ce priveşte reluarea producţiei de vaccin antigripal, acesta va fi ceva mai lungă. Practic, noi, acum, punem bazele planului de relansare a acestor producţii, cel puţin pe aceste două direcţii, urmând ca pe măsură ce înaintăm să venim cu informaţii mai precise”, a declarat secretarul de stat Cristian Grasu.

Managerul Institutului Cantacuzino, prof. dr. Mircea Ioan Popa, a explicat că producerea de vaccinuri necesită mult timp şi multe măsuri.

„Încă nu este vorba de vaccinuri, Cantacuzino nu a mai produs vaccinuri de un număr de ani şi pentru reluarea producţiei de vaccinuri sunt necesare mai multe măsuri. Aceste lucruri au fost discutate astăzi de către participanţii la întâlnire şi toţi sunt pro relansarea Institutului Cantacuzino, care fiind un institut strategic, este bine să existe o lungă perspectivă în interesul sănătăţii publice din România", a menţionat Managerul Institutului Cantacuzino, Mircea Ioan Popa.

Luni, la sediul Ministerul Sănătăţii, reprezentanţii a 11 ministere, printre care Tudorel Toader, ministrul Justiției, şi Liviu Popa, ministrul Educației, au participat la şedinţa comitetului interministerial condusă de Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, pentru luarea primelor măsuri de relansare a activităţii Institutului Cantacuzino.

„Este vorba de un plan pe termen foarte scurt legat de câteva măsuri de relansare în ceea ce priveşte crearea unui parteneriat cu Unifarm pentru comercializarea produselor pe care deja Cantacuzino le are în portofoliu şi, de asemenea, sunt nişte măsuri legate de un protocol de colaborare cu Antibiotice Iaşi. În perspectivă, se pune problema evaluării şi punerii în funcţiune a unei linii de fiolaj, acesta este al doilea rând de măsuri şi producerea de fiole cu diverse substanţe pe această linie de fiolaj", a adăugat Cristian Grasu.

Concret, această linie „va fi folosită pentru a fiola, în primă instanţă, apă distilată de care e mare nevoie în sistem şi în felul acesta personalul calificat, muncitorii îşi vor putea păstra abilităţile pe care le-au câştigat şi prin nefolosire şi le pot pierde. De asemenea, ne putem gândi şi la creşterea capacităţii de producţie a actualului produs numit SOD, care este un modulator de imunitate foarte bun şi în totalitate natural”, a menţionat Cristian Grasu.

Cât despre vechimea aparatelor existente în Cantacuzino, secretarul de stat a explicat că „unele linii sunt vechi, altele, nu sunt atât de vechi, majoritatea au fost folosite puţin sau deloc în ultimii ani, aşa că vor fi evaluate fiecare în parte şi în funcţie de aceste evaluări, se va decide dacă acolo este nevoie de o investiţie şi care este acea investiţie”.

În ceea ce priveşte relansarea efectivă a producţiei la Canacuzino, managerul institutului a precizat că „urmează să se discute şi să se pună în vigoare o Hotărâre de Guvern pentru funcţionarea Institutului, după vom putea aproba alte acte importante precum regulamentul de organizare şi funcţionare, ştat de funcţii şi toate lucrurile, care sunt necesare. Trebuie să avem un consiliul de administraţie pentru că sunt multe proiecte care nu pot fi aprobate de către mine”.

 

Sursa: Mediafax