Copiii care se nasc cu malformaţii cardiace vor fi operaţi în România, fără a fi necesar transferul lor în unităţi sanitare din alte ţări, ca urmare a acordului de cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice încheiat între Ministerul Sănătăţii, IRCCS Policlinico San Donato Italia, Asociaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia şi Asociaţia Inima Copiilor din România.


Prof. univ dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a solicitat începerea demersurilor necesare pentru prelungirea acordului de cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice încheiat între Ministerul Sănătăţii, IRCCS Policlinico San Donato Italia, Asociaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia şi Asociaţia Inima Copiilor din România, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Solicitarea a fost făcută în cadrul unei întâlniri cu repezentantii părţii italiene, coordonatorii şi personalul medical din unităţile sanitare implicate din România. 

Programul de cooperare, care a început în anul 2013 şi se incheie în 31 iulie 2022, are două componente: una în care echipe de medici italieni şi români operează copiii cu malformaţii congenitale cardiace în cadrul spitalelor din România, şi cealată privind pregatirea profesională în Italia a personalului medical din ţara noastră, în domeniul chirurgiei cardiace pediatrice.

Intervenţiile sunt realizate la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie” şi în centrele din Iaşi, Cluj Napoca şi Timişoara.

Din anul 2013 şi până în prezent, în cadrul programului de cooperare, au fost realizate 1.462 intervenţii.

În cadrul întâlnirii, ministrul Sănătăţii a multumit părţii italiene pentru sprijin şi a felicitat echipele de profesionişti români pentru munca depusă. De asemenea, a subliniat necesitatea ca programul să ducă, până în anul 2025, la constituirea unor echipe complete de specialişti români. Ei ar trebui să poată efectua toate tipurile de intervenţii chirurgicale cardiace necesare copiilor din ţara noastră.

La rândul lor, specialiştii italieni au subliniat importanţa acordului încheiat cu Ministerul Sănătăţii şi au exprimat disponibilitatea pentru extinderea programelor de training si asistenţă tehnică si pentru alte patologii pediatrice în care există deficit de specialişti.

În România, anual, circa 2.500-3.000 de copii se nasc cu probleme cardiace, se mai arată în comunicat.

 

Pediatru