Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat joi, la Rovinari, că cei care contestă ce s-a întâmplat în ultimele patru luni ar trebui să retracteze şi să îşi schimbe atitudinea, el adăugând că dacă „peste 1.500 de decese, pentru 24.000 de infectări, peste 3.200 de cadre medicale infectate merită această atitudine, înseamnă că nu am înţeles nimic din perioada prin care am trecut”, informează Agerpres.


„Numărul cazurilor de joi nu este neapărat îngrijorător, cât momentul în care unii contestă ce s-a întâmplat în aceste zile sau ce s-a întâmplat în ultimele patru luni. Ar trebui să retracteze şi să îşi schimbe puţin atitudinea. Avem 460 de cazuri, cum n-am mai avut din aprilie. Avem 12.550 de teste făcute, dar avem 460 de cazuri noi. Avem o perioadă de două săptămâni în care tot creştem ca număr de cazuri. Sunt cazuri asumate în contextul în care am dat măsuri de relaxare, în care am avut weekend-uri prelungite, dar, totuşi, rămâne de neînţeles această atitudine şi păcat că este şi la nivel înalt, de non-combat, relativ după o bagatelizare, îmi permit să o spun încă o dată, a tot ce a fost în aceste 4 luni. Dacă peste 1.500 de decese, pentru 24.000 de infectări, peste 3.200 de cadre medicale infectate merită această atitudine, înseamnă că nu am înţeles nimic din perioada prin care am trecut. Dacă, după 30 de ani, am stat în case două luni de zile, ne-am uitat speriaţi la televizoare şi nu neapărat la noi, ci şi la alte ţări, înseamnă că am avut o răbdare şi o colaborare de fier. De aceea nu înţeleg şi nu voi înţelege această atitudine.Vrem să fim influenceri, să fim formatori de opinie, haideţi să căutăm altceva”, a spus Tătaru.

El a adăugat că orice măsură de relaxare va fi luată în funcţie de involuţia cazurilor de COVID-19 înregistrate, subliniind că „iresponsabilitatea unora face ca aceste momente să fie prelungite şi dificile”.

De asemenea, el a precizat că transmiterea comunitară este vinovată de această creştere a cazurilor, dar evoluţia noului coronavirus ţine foarte mult şi de respectarea regulilor de bază.

„Transmiterea comunitară este vinovată de această creştere a cazurilor, dar ţine foarte mult de tot ce înseamnă respectarea regulilor de bază. Nu neapărat oamenii. Majoritatea populaţiei, 80%, respectă. Uitaţi-vă la o trecere de pietoni când îşi ridică masca pe nas ştiind că este o aglomeraţie, uitaţi-vă la terase, dar uitaţi-vă şi la cluburi care sunt deschise în această perioadă şi nu ar trebui să fie deschise. Săptămânal primesc fotografii la ore târzii din noapte în care nu se mai respectă nimic. Cu ce este vinovată populaţia civilă care a stat în case două luni să sufere în acest moment? Haideţi să ne gândim la copiii noştri, la un an şcolar care ar trebui să înceapă la timp, haideţi să ne gândim la bunicii noştri care vor trebui să iasă şi ei în parc”, a mai spus ministrul Nelu Tătaru.