Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a participat astăzi, 18 ianuarie, alături de alţi miniştri ai Sănătăţii din Uniunea Europeană, la lucrările conferinţei „Rezilienţa sistemelor de sănătate ale Uniunii pentru a promova cooperarea la scară europeană”. Evenimentul, în format online, a fost organizat de Preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene.


În intervenţia sa, ministrul Alexandru Rafila a arătat următoarele: „Pandemia ne-a reamintit de fragilitatea unora dintre cele mai importante sisteme create de om, sistemele de sănătate. Sistemul de sănătate din România nu a fost conceput şi pregătit pentru a face faţă unei crize precum pandemia de COVID-19”, se arată într-un comunicat.

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a explicat faptul că în România a existat o fluctuaţie între măsurile de izolare la începutul pandemiei şi măsurile preventive slabe, în cel de-al patrulea val.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că „Stabilitatea organismelor de conducere în domeniul sănătăţii ar trebui să fie un factor cheie pentru a face faţă crizei. Una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat România a fost asigurarea accesului la servicii de sănătate pentru pacienţii non-COVID-19”.

Pe de altă parte, principalul factor de rezilienţă al sectorului sănătăţii a fost resursa umană, care a fost pe deplin implicată pentru a face faţă pandemiei. Personalul din sistemul sanitar, demn „de toată preţuirea societăţii”, a făcut eforturi extraordinare.

În cadrul evenimentului, ministrul Sănătăţii a mai declarat: „Un sistem de sănătate rezilient ar trebui să absoarbă şocul unei situaţii de urgenţă, continuând să ofere servicii de sănătate de bună calitate. Avem nevoie de o creştere treptată şi pe termen lung a resurselor alocate sistemului de sănătate. Este foarte important să avem decizii administrative şi de sănătate publică bazate pe abordarea profesională a crizei pandemice. Este nevoie de un dialog permanent şi o abordare incluzivă cu toate părţile interesate din domeniul social şi economic pentru a construi un consens, inclusiv în ceea ce priveşte problema vaccinării. Eliminarea mai eficientă a dezinformării în rândul populaţiei ar trebui să fie o prioritate la nivel european”.

În final, ministrul a menţionat că, în opinia sa, „colaborarea şi sprijinul european, asistenţa tehnică din partea ECDC şi Biroul Regional al OMS pentru Europa sunt elemente cheie pentru a face faţă pandemiilor”.

„Guvernul României sprijină o colaborare şi o coordonare europeană mai profundă pentru răspunsurile la criza de sănătate publică”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

 

Ginecologia (1)