Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a susţinut o conferinţă de presă alături de ministrul Educaţiei, Ligia Deca. În cadrul conferinţei a declarat „starea de alertă epidemică” pentru gripa sezonieră.


Ministrul a precizat că nu a fost declarată epidemia, fiindcă aceasta ar presupune introducerea unor restricţii, precum izolarea sau carantinarea persoanelor bolnave şi a contacţilor acestora. A adăugat că şcolile se vor redeschide în condiţii normale.

„Abordarea noastră a fost una care să vină în sprijinul desfăşurării normale a activităţii economice şi sociale, să menţinem şcolile deschise, nu să introducem iar chestiuni legate de carantină, de izolare”, a subliniat ministrul.

În conferinţa de presă, Alexandru Rafila a prezentat graficul privind evoluţia infecţiilor respiratorii în sezonul 2022-2023. A subliniat faptul că în ultimele 3 săptămâni s-au înregistrat valori care depăşesc cu peste 20% media multianuală a ultimelor 5 sezoane pre-pandemice.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că este posibil ca în acest sezon, vârful infecţiilor respiratorii să fie atins în perioada 15 ianuarie - 10 februarie.

Se estimează o continuare a evoluţiei ascendente, tendinţa din ultimii 10 ani fiind de atingere a unui vârf al infecţiilor din ce în ce mai devreme, în timpul sezonului rece, a mai arătat ministrul.

Alexandru Rafila a subliniat că preferă emiterea unor recomandări în locul restricţiilor.

Astfel, cetăţenilor li se recomandă evitarea aglomeraţiilor, aerisirea spaţiilor închise, purtarea măştii de protecţie, măsuri adecvate de igienă a mâinilor şi continuarea vaccinării antigripale.

La nivelul şcolilor şi grădiniţelor se recomandă triajul zilnic, utilizarea măştilor de protecţie de către cadre didactice şi, eventual, de către copii, aerisirea încăperilor. Pentru angajatori, recomandările sunt similare: evitarea aglomerării, purtarea măştii, triaj epidemiologic, încurajarea vaccinării antigripale.

În unităţile sanitare ar putea fi adaptat programul de vizite, în funcţie de secţii şi pe baza analizei de risc efectuată de DSP. Personalului medical persoanelor care intră în contact cu pacienţii li se recomandă purtarea echipamentului de protecţie (măşti, mănuşi, halate) şi vaccinarea antigripală.


Sursă foto: Facebook Ministerul Sănătăţii - România



ORL