Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, declară că a solicitat reprezentanţilor direcţiilor de sănătate publică numărul centralizat de paturi disponibile, în unităţile sanitare din fiecare regiune, în ipoteza în care numărul de infecţii cu SARS-CoV-2 creşte. Şeful Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat, la rândul său, că a avut o videoconferinţă cu reprezentanţii Unităţilor de primiri urgenţe, pentru a le pregăti să facă faţă unui număr mai mare de pacienţi suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19.


„În săptămâna care a trecut, am avut împreună cu Raed Arafat mai multe teleconferinţe cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică şi ai unităţilor sanitare din fiecare regiune”, a declarat Mihăilă, într-o conferinţă de presă, informează Agerpres. „La aceste conferinţe, pe de o parte, am vrut să vedem cu ce probleme se confruntă fiecare dintre aceste unităţi sanitare, dar şi ce măsuri ar trebui să ia pentru ca, în ipoteza în care numărul de cazuri (de infecţii cu SARS-CoV-2, n.red.) creşte, să fim pregătiţi. Astfel, am solicitat numărul de paturi maxim disponibil la fiecare unitate sanitară centralizat de către fiecare direcţie de sănătate publică, precum şi ordinea în care punerea la dispoziţie a acestor paturi se face de către fiecare secţie”.

Ea a adăugat că a solicitat şi necesarul de personal pentru completarea secţiilor de Terapie intensivă, precizând că, împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, se vor trata „cu celeritate” cererile de detaşare, tocmai pentru a răspunde acestor nevoi.

Şeful Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat, la rândul său, că a avut o videoconferinţă cu reprezentanţii Unităţilor de primiri urgenţe - UPU - pentru a le pregăti să facă faţă unui număr mai mare de pacienţi suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19, informează Agerpres.

„Noi am solicitat Unităţilor de primiri urgenţe să se pregătească şi pe partea de investigaţii şi pe circuite, astfel încât să poată să deservească ambele categorii de pacienţi. Categoria pacienţilor suspecţi şi confirmaţi, dar şi categoria pacienţilor care vin pentru alte motive decât COVID, pentru că există, din păcate, un număr foarte important de pacienţi care vin acum”, a declarat Arafat.

El a mai informat că a solicitat verificarea capacităţii de oxigenare din aceste unităţi. S-au verificat şi consumabilele, pentru a le acorda copiilor asistenţă, în cazul în care acest lucru va fi necesar. A anunţat şi reactivarea unităţilor medicale modulare COVID, inclusiv a celor miliare, în eventualitatea în care cazurile de îmbolnăvire vor solicita spitalele, în perioada următoare.

Conform buletinului din data de 24 august al Grupului de Comunicare Strategică, numărul pacienţilor internaţi la ATI a trecut de 200. Au fost înregistrate 782 de cazuri noi, cele mai multe de după 14 mai. Au fost efectuate 40.125 de teste, iar rata de pozitivare a fost de 1,94%.



Alergologia