MSD şi Ridgeback Biotherapeutics au anunţat emiterea de către Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a unui aviz pozitiv pentru Molnupiravir, un medicament antiviral oral, administrat ca monoterapie pentru tratamentul COVID-19 la adulţii care nu necesită oxigen suplimentar şi prezintă un risc crescut de evoluţie către forme severe de COVID-19, se anunţă într-un comunicat de presă.


În conformitate cu articolul 5 alineatul (3) din Regulamentul 726/2004, CHMP oferă o opinie ştiinţifică bazată pe datele disponibile preclinice şi clinice, precum şi cele privind calitatea, ce are scopul de a ajuta autorităţile naţionale să decidă asupra unei potenţiale utilizări timpurii (înainte de a fi autorizat) a medicamentului. Evaluarea CHMP a avut loc în paralel cu procedura de evaluare continuă a EMA, anunţată recent de MSD.

În UE şi în statele membre ale Spaţiului Economic European, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, LAGEVRIO® (molnupiravir) este denumirea comercială planificată pentru molnupiravir; denumirea comercială pentru molnupiravir în alte ţări nu a fost stabilită.

În Marea Britanie, Molnupiravir este, în present, primul antiviral oral autorizat pentru tratamentul formelor uşoare spre moderate de COVID-19 la adulţii care au test de diagnostic pozitiv pentru SARS-CoV-2 şi care au cel puţin un factor de risc pentru dezvoltarea unei forme severe de boală.

Cereri de autorizare sunt în proces de evaluare sau urmează a fi depuse, inclusiv către Administraţia pentru Medicamente şi Alimente (FDA) din Statele Unite pentru utilizare în situaţii de urgenţă şi către Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Bunăstării din Japonia.

Pentru elaborarea avizului ştiinţific, EMA a revizuit datele de eficacitate preclinică şi clinică şi de siguranţă, inclusiv rezultate pozitive ale analizei intermediare planificate a studiului clinic de fază 3 MOVe-OUT.

MOVe-OUT a evaluat molnupiravir la pacienţi adulţi nespitalizaţi, cu forme uşoare până la moderate de COVID-19, cu risc crescut de evoluţie către forme severe de COVID-19 şi/sau de spitalizare. La analiza intermediară, tratamentul cu molnupiravir a redus semnificativ spitalizările şi decesele: 14,1% (53/377) din pacienţii din grupul placebo au fost internaţi sau au decedat, comparativ cu 7,3% (28/385) pacienţi spitalizaţi în rândul celor care au primit molnupiravir (p=0,0012).

La analiza interimară, până în ziua 29, niciun pacient tratat cu molnupiravir nu a decedat, comparativ cu opt pacienţi decedaţi dintre cei care au au primit placebo. În cifre absolute, între grupurile cu molnupiravir şi placebo a fost o diferenţă statistic semnificativă de 6,8%, adică o reducere cu 50% (95% CI: -11,3, -2,4; p=0,0012) a riscului de spitalizare sau de deces până în ziua 29, comparativ cu placebo.

Pe datele participanţilor cu secvenţiere virală disponibilă (aproximativ 68% dintre participanţi), molnupiravir a demonstrat o eficacitate robustă pentru variantele Delta (42,4%), Mu (28,6%) şi Gamma (15,8%).

Rezultate de eficacitate au fost, de asemenea, prezente la subgrupuri de pacienţi, inclusiv la cei cu vârsta înaintată (> 60 de ani) şi comorbidităţi cu risc (de exemplu, obezitate, diabet).

Studiul arată că molnupiravir a fost, în general, bine tolerat, nefiind identificate aspecte de siguranţă care să îngrijoreze. Incidenţa oricăror reacţii adverse a fost comparabilă în grupurile molnupiravir şi placebo (35,0% şi respectiv 39,6%).

Rezultatele studiului clinic MOVe-OUT au fost prezentate ca noutate de ultim moment în cadrul Adunării Anuale a Societăţii Americane de Medicină şi Igienă Tropicală (ASTMH) 2021, sâmbătă 20 noiembrie.


Accelerarea accesului la molnupiravir

Accesul global la acest medicament a fost o prioritate pentru MSD şi Ridgeback încă de la începutul parteneriatului. Cele două companii au decis să ofere acces cât mai rapid la molnupiravir la nivel global printr-o abordare comprehensivă de furnizare şi acces, care a presupus investiţii la risc în producţia a milioane de cure de tratament; stabilirea diferenţiată a preţului de comercializare în funcţie de capacitatea guvernelor de a finanţa serviciile de sănătate; semnarea de acorduri de achiziţie cu guvernele; acordarea de licenţă voluntară producătorilor de medicamente generice şi către Medicines Patent Pool pentru ca varianta generică a molnupiravir să devină disponibilă în peste 100 de ţări cu venituri mici şi medii, după autorizarea de punere pe piaţă sau aprobarea locală.

Producţie: Anticipând rezultatele studiului clinic MOVe-OUT şi potenţialul de a primi autorizare de punere pe piaţă sau aprobare, MSD a produs molnupiravir pe risc propriu şi este de aşteptat să producă peste 10 milioane de cure de tratament, până la sfârşitul anului 2021, şi încă cel puţin 20 de milioane de cure de tratament, în 2022.

Acorduri de achiziţie: MSD a semnat un acord de achiziţie cu guvernul SUA, în baza căruia compania îi va furniza aproximativ 3,1 milioane de cure de tratament cu molnupiravir, după autorizarea pentru utilizare în urgenţă sau aprobarea din partea FDA. MSD a încheiat în avans acorduri de achiziţie pentru molnupiravir cu guverne din întreaga lume, inclusiv Coreea, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite, în aşteptarea autorizaţiilor de punere pe piaţă, fiind în prezent în discuţii şi cu alte guverne. MSD intenţionează să implementeze o strategie de stabilire a preţurilor bazată pe criteriile Băncii Mondiale privind veniturile ţărilor, care reflectă capacitatea unei ţări de a-şi finanţa răspunsul împotriva pandemiei.

Licenţe voluntare: Ca parte a angajamentului său de acces la nivel global, MSD a anunţat deja că a încheiat un acord de licenţă voluntară cu Medicines Patent Pool pentru a permite accesul extins la molnupiravir în ţările cu venituri mici şi medii. În plus, MSD a anunţat deja şi încheierea de acorduri de licenţă voluntară neexclusivă pentru molnupiravir cu producători de medicamente generice din India, pentru a accelera disponibilitatea medicamentului molnupiravir în peste 100 de ţări cu venituri mici şi medii, ulterior aprobării sau autorizării de urgenţă din partea agenţiilor de reglementare locale. MSD continuă să poarte discuţii pe tema măsurilor şi colaborărilor suplimentare necesare pentru a accelera accesul extins şi global la molnupiravir.


Despre Molnupiravir

Molnupiravir (MK-4482,EIDD-2801) este o formă investigată, administrată oral, a unui analog ribonucleozidic potent care inhibă replicarea SARS-CoV-2, agentul cauzal al COVID-19.

Molnupiravir este în curs de evaluare şi ca monoterapie pentru profilaxia post-expunere în MOVe-AHEAD  - un studiu de fază 3 global, multicentric, randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, care evaluează eficacitatea şi siguranţa unei cure de tratament de cinci zile cu molnupiravir în prevenirea răspândirii COVID-19 în gospodării. Studiul va înrola participanţi care au cel puţin 18 ani şi care locuiesc în aceeaşi gospodărie cu o persoană pozitivă la testul SARS-CoV-2, care are cel puţin un semn sau simptom de COVID-19 de cel mult cinci zile.

Molnupiravir a fost descoperit de Drug Innovations at Emory (DRIVE), LLC, o companie de biotehnologie non-profit deţinută în totalitate de Universitatea Emory. Emory/DRIVE a primit o finanţare pentru cercetare de la Departamentul de Apărare şi de la Institutul Naţional de Sănătate din SUA.

Molnupiravir este dezvoltat de MSD în colaborare cu Ridgeback Biotherapeutics.


Despre studiul MOVe-OUT

MOVe-OUT este un studiu clinic (MK-4482-002) (NCT04575597) de fază 3, randomizat, controlat cu placebo, dublu-orb, multi-site care evaluează Molnupiravir pe pacienţi adulţi nespitalizaţi cu forme uşoare-moderate de COVID-19, confirmaţi printr-un test de laborator. 

Pacienţii înrolaţi în studiu au fost nevaccinaţi împotriva SARS-CoV-2, au avut cel puţin un factor de risc asociat evoluţiei nefavorabile a bolii şi debutul simptomelor în intervalul de cinci zile înainte de alocarea aleatorie în studiu.

Principalul obiectiv de eficacitate al MOVe-OUT este de a evalua eficacitatea molnupiravir în comparaţie cu placebo, măsurată prin procentul participanţilor care sunt spitalizaţi şi/sau decedează din momentul randomizării până în ziua 29.

Faza 3 a studiului MOVe-OUT s-a desfăşurat la nivel global, în ţări precum Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Franţa, Germania, Guatemala, Mexic, Filipine, Rusia, Africa de Sud, Spania, Taiwan, Ucraina, Marea Britanie şi Statele Unite.

Singurele terapii excluse au fost vaccinarea SARS-CoV-2 şi terapiile anti COVID-19 (inclusiv orice anticorpi monoclonali şi remdesivir) până în ziua 29. Factorii de risc cei mai frecvenţi ai prognosticului defavorabil al bolii au fost obezitatea, vârsta înaintată (> 60 de ani), diabetul zaharat şi bolile de inimă. Variantele Delta, Gamma şi Mu au avut o pondere de aproape 80% din variantele virale secvenţiate la momentul analizei intermediare. Pacienţii înrolaţi din America Latină, Europa şi Africa au constituit 56%, 23% şi, respectiv, 15% din populaţia studiului.


Farmacist