La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat joi, 20 decembrie, o Ordonanţă de Urgenţă prin care se asigură  o creştere a bugetului aprobat trimestrial (BAT) aferent medicamentelor suportate din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS) şi din bugetul Ministerului Sănătăţii.

Potrivit comunicatului de presă remis de Ministerul Sănătăţii, „începând cu trimestrul IV al anului 2018 şi până la data de 31 decembrie 2019,  prin aplicarea indicilor de inflaţie calculaţi pe perioada 2012 – 2017 de către Institutul Naţional de Statistică, valoarea BAT va fi de 1595 milioane lei. Valoarea BAT din anul 2012 până în prezent a fost de 1515 mil. lei, aşadar vorbim de o creştere cu 80 milioane lei.”

Începând cu anul 2020, OUG aprobată joi prevede actualizarea anuală a BAT cu indicele de inflaţie.

„Această măsură era absolut necesară în condiţiile creşterii consumului de medicamente şi a necesităţii asigurării continuităţii tratamentelor pentru pacienţi. Prin majorarea BAT se asigură predictibilitatea taxei clawback şi menţinerea acestei contribuţii la un nivel sustenabil pentru producătorii de medicamente”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.