Compania MSD, cunoscută sub numele de Merck în SUA şi Canada, anunţă acordul cu Guvernul SUA pentru furnizarea Molnupiravir, un tratament cu administrare orală pentru pacienţii cu forme uşoare-moderate de COVID-19.


Compania farmaceutică MSD a anunţat încheierea unui acord de achiziţii publice cu guvernul SUA pentru tratamentul Molnupiravir (MK-4482), se arată într-un comunicat. Molnupiravir este în prezent evaluat într-un studiu clinic de fază 3 (MOVe-OUT) pentru tratamentul COVID-19 confirmat în laborator, la pacienţii care nu sunt spitalizaţi şi care au cel puţin un factor de risc asociat cu o evoluţie nefavorabilă a bolii. MSD dezvoltă tratamentul Molnupiravir în colaborare cu Ridgeback Biotherapeutics.

Guvernul SUA se angajează să cumpere aproximativ 1,7 milioane de regimuri terapeutice cu Molnupiravir, după obţinerea autorizaţiei de utilizare de urgenţă sau a aprobării de către agenţia americană pentru produse alimentare şi medicamentoase Food and Drug Administration (FDA).

„Compania MSD este încântată să colaboreze cu guvernul SUA în cadrul acestui nou acord care va oferi acces pacienţilor americani cu COVID-19 la Molnupiravir, ulterior autorizării sau aprobării acestui tratament investigaţional, cu administrare orală, evaluat pentru utilizare în stadiul incipient  la pacienţii care nu sunt spitalizaţi”, a spus Rob Davis, preşedinte MSD. „În plus faţă de acest acord cu guvernul SUA, suntem implicaţi activ în numeroase iniţiative pentru a face ca tratamentul Molnupiravir să fie disponibil la nivel global, în linie cu angajamentul MSD de a oferi acces la tratament la scară largă”.

Compania farmaceutică intenţionează să depună cereri pentru utilizare sau aprobare de urgenţă şi la agenţiile de reglementare din afara SUA, în prezent fiind în discuţii cu mai multe ţări interesate de acorduri de achiziţie în avans pentru Molnupiravir.

„MSD se angajează să ofere acces în timp util la Molnupiravir la nivel global şi intenţionează să pună în aplicare o abordare de stabilire eşalonată a preţurilor bazată pe date ale Băncii Mondiale, care recunoaşte  capacitatea relativă a ţărilor de a-şi finanţa strategia de răspuns la pandemia COVID-19”, se mai spune în document.

Compania a încheiat, de asemenea, acorduri de licenţiere voluntare neexclusive pentru Molnupiravir cu producători de medicamente generice, pentru a accelera disponibilitatea tratamentului în 104 ţări cu venituri mici şi medii, ulterior obţinerii aprobării sau autorizaţiei de urgenţă de către agenţiile de reglementare locale.

Molnupiravir (EIDD-2801/MK-4482) este tratament investigaţional, analog ribonucleozidic potent cu administrare orală, care inhibă replicarea mai multor virusuri ARN, inclusiv SARS-CoV-2, agentul cauzal al COVID-19. S-a demonstrat că este activ în mai multe modele SARS-CoV-2, inclusiv pentru profilaxie, tratament şi prevenire a transmiterii, cât şi în SARS-CoV-1 şi MERS.

Etapa de fază 3 (partea a 2-a) a studiului MOVe-OUT este acum în desfaşurare. MSD anticipeaza, în aşteptarea rezulatelor favorabile, că va depune cererea pentru autorizaţia de utilizare de urgenţă pentru Molnupiravir cel mai devreme în a doua jumătate a anului 2021.

De asemenea, compania farmaceutică intenţionează să iniţieze un program clinic de evaluare a Molnupiravir pentru profilaxia postexpunere, tot în a doua jumătate a anului 2021.

 

Farmacist