MSD România lansează o campanie de informare şi conştientizare adresată părinţilor, cu privire la afecţiunile provocate de infecţia cu HPV şi importanţa vaccinării anti-HPV.


MSD România demarează „Limbajele iubirii” -  campania de informare cu privire la infecţia cu Virusul Papilomului Uman (HPV) şi protecţia prin vaccinare anti-HPV, se arată într-un comunicat.

Avizată de Ministerul Sănătăţii, campania îşi propune să contribuie la creşterea nivelului de informare şi conştientizare în rândul părinţilor cu privire la infecţia cu HPV şi afecţiunile provocate de aceasta, precum şi la importanţa vaccinării, ca mijloc de preveţie primară, în perioada preadolescenţei şi adolescenţei.

Părinţii vor beneficia, prin intermediul unei platforme, de o serie de materiale educaţionale despre HPV, afecţiunile cauzate de infecţia cu acest virus, cele mai frecvente mituri şi informatii privind mijloacele de prevenţie disponibile. Website-ul, precum şi celelalte materiale dezvoltate în cadrul campaniei – broşură dedicată părinţilor,  animaţie, articole - au la bază date validate ştiinţific şi formate grafice atractive, astfel încât să facă informaţia accesibilă şi uşor de urmărit, se mai arată în comunicat.

Pentru a oferi părinţilor informaţii cuprinzătoare şi pentru a răspunde celor mai frecvente întrebări legate de infecţia cu HPV şi vaccinarea anti-HPV, pe website va fi disponibil şi un e-book gratuit pe care părinţii îl vor putea descărca.

Platforma va beneficia de o serie de instrumente interactive  care au rolul de a-i ghida pe părinţi către categoriile de conţinut relevante pentru ei. Website-ul este gandit ca un spatiu virtual central de informare cu privire la infecţia cu HPV şi modalităţile de prevenţie disponibile şi va fi promovat cu ajutorul unei campanii media digitale, precum şi în cabinetele medicilor de familie. 

La nivelul Uniunii Europene, România este ţara cu cea mai mare incidenţă şi cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, malignitate cauzată aproape în totalitate (99%,) de infecţia cu HPV. Rata de mortalitate prin cancer de col uterin în România este de patru ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene. Pe lângă cancerul de col uterin, infecţia cu HPV este asociată şi cu dezvoltarea altor tipuri de cancer care afectează deopotrivă femeile şi bărbaţii: de exemplu, cancere ale organelor genitale masculine sau feminine - penis, vagin sau vulvă sau cancerul de anus. 

Anual, în România, infecţiile cu  HPV sunt responsabile de apariţia a 3.380 de noi cazuri de cancer de col uterin şi aproximativ 500 de noi cazuri de alte tipuri de cancer atribuibile infecţiei HPV. În România mor anual peste 1.800 de femei, deşi cele circa 5 decese în medie pe zi sunt prevenibile prin vaccinare şi screening.

„Dincolo de datele statistice, povara cancerelor cauzate de HPV se traduce în zeci de mii de familii lăsate în urmă de către mame, soţii, fiice. Este important să vorbim şi despre această tristă realitate şi este şi mai important să găsim soluţii, să fim proactivi şi să coalizăm toţi factorii implicaţi în crearea unui cadru funcţional, eficace de prevenire a cancerelor cauzate de infecţia cu HPV”, a declarat Kostas Papagiannis, directorul general MSD România.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat în anul 2020 de catre IRES la solicitarea INSP, doar 36% dintre femeile intervievate au auzit de HPV, iar dintre acestea doar 31% au asociat această infecţie cu cancerul de col uterin.

„Noi, ca medici ginecologi suntem cei mai implicaţi în diagnosticarea şi tratamentul patologiilor din sfera genitală determinate de infecţia cu HPV. Dacă este să mă refer doar la cancerul de col uterin, unde infecţia cu HPV este principalul responsabil, lucrurile stau din păcate foarte prost în ţara noastră. Cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate la femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 45 de ani. Mortalitatea prin cancerul de col uterin în ţara noastră este de 20 de ori mai mare decât cea a Islandei şi de 4 ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene. Dincolo de aceste cifre, însă, vorbim despre o boală mutilantă şi de multă suferinţă. O boală care poate fi totuşi prevenită, prin vaccinare şi screening periodic. Susţinem din acest motiv intensificarea eforturilor de prevenţie prin vaccinare împotriva infecţiilor cu HPV, informarea corectă a părinţilor prin campanii precum aceasta, dar şi un access facil şi neîntrerupt la acest vaccin pentru toţi adolescenţii”, a declarat prof. dr. Radu Vlădăreanu, preşedintele Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie.

„M-am bucurat, alături de colegii mei, medici de familie, să văd anul trecut un număr mare de părinţi care şi-au vaccinat copiii. Sper ca prin susţinerea autorităţilor pentru eliminarea barierelor birocratice din programul de vaccinare să menţinem această tendinţă ascendentă de încredere a părinţilor în vaccin şi să recuperăm decalajele faţă de ţări precum Marea Britanie sau Suedia care au redus semnificativ incidenţa leziunilor precanceroase şi a cancerului de col uterin la generaţiile vaccinate şi ulterior faţă de ţări precum Australia, care vrea să declare acest tip de cancer eliminat în următorii 20 de ani”, a  declarat dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

 

Medic