MSD România continuă să se implice în acţiuni de combatere a pandemiei de COVID‑19 şi susţine sistemul medical şi eroii din spatele măştilor cu o donaţie de 500.000 lei către Crucea Roşie Română, ţinând cont de faptul că lupta cu acest virus nu s-a terminat încă.


Donaţia va putea fi folosită pentru achiziţia de echipamente medicale pentru spitalele din linia întâi, echipamente de protecţie pentru cadrele medicale din aceste unităţi şi din institutele de oncologie din ţară, pentru medici de familie, precum şi pentru voluntari ai Crucii Roşii Române.

Achiziţie de aparatură şi kituri pentru teste

Astfel, o parte din fonduri va fi alocată pentru achiziţia de aparatură şi kituri de secvenţiere a SARS-CoV-2, kituri pentru teste rapide IgG/IgM COVID-19, atât pentru spitalele COVID‑19, cât şi pentru unităţile spitaliceşti care tratează pacienţi oncologici. De asemenea, va fi dotată cu aparatură medicală unitatea mobilă ATI achiziţionată de Crucea Roşie Română.

Prima linie de acţiune a companiei MSD România, ca răspuns la impactul negativ al  pandemiei de COVID-19 asupra accesului pacienţilor la servicii medicale şi tratament, a fost reprezentată de susţinerea platformelor de comunicare şi suport dezvoltate de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC)  şi  Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA). Aceste iniţiative oferă pacienţilor informaţii esenţiale, menite să-i ajute să se protejeze şi să navigheze  prin schimbările din sistemul de sănătate în această perioadă dificilă.

„Este nevoie în continuare de ajutor în această luptă”

„Protejarea personalului medical şi a pacienţilor, precum şi susţinerea sistemelor de sănătate sunt prioritare în această perioadă în care cu toţii suntem puşi la grea încercare. Prin aceste donaţii ne alăturăm acţiunilor autorităţilor, societăţii civile şi mediului de business - o întreagă reţea naţională de solidaritate şi implicare, întrucât doar împreună vom reuşi să combatem pandemia şi consecinţele sale. Pericolul reprezentat de pandemia de COVID‑19 va fi activ în comunităţile noastre pentru o perioadă mai lungă de timp. Din acest motiv este nevoie în continuare de ajutor în această luptă. Nu este pentru prima dată când prin unitate înfruntăm şi soluţionăm probleme complexe de sănătate publică. În cei 25 de ani de prezenţă locală, MSD România a fost parte a unor modele intervenţionale de succes, alături de cei care, şi atunci şi acum, sunt în tot prima linie: profesioniştii din domeniul sănătăţii. Lor şi tuturor eroilor neştiuţi care salvează vieţi şi care fac posibilă funcţionarea sistemului de sănătate în lupta cu pandemia, le suntem extrem de recunoscători”, a spus Nicolas Renard, director general al MSD România.

Eroii neştiuţi din spatele măştilor

La rândul său, Ioan Silviu Lefter, directorul Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România, a declarat că „încă de la debutul epidemiei de COVID‑19 în România, Crucea Roşie Română şi voluntarii săi au fost în prima linie a asistenţei umanitare. Am răspuns nevoilor stringente cu care se confruntă sistemul de sănătate şi cadrele medicale, cu ajutorul companiilor şi cetăţenilor care au dat dovadă de solidaritate şi mai ales de încredere în puterea de acţiune a organizaţiei noastre, le mulţumim şi sperăm să fie în continuare alături de noi. Le mulţumesc de asemenea miilor de voluntari ai Crucii Roşii care au făcut posibil ca echipamentele medicale să ajungă acolo unde este nevoie de ele. Ei sunt o parte dintre eroii neştiuţi din spatele măştilor”.

Întreaga donaţie face parte din măsurile regionale şi globale ale MSD de sprijinire a eforturilor menite să combată efectele pandemiei COVID-19. Pe lângă asigurarea continuităţii în furnizarea medicamentelor şi vaccinurilor din portofoliul MSD, precum şi continuarea desfăşurării studiilor clinice, compania se concentrează în a-şi pune expertiza ştiinţifică în slujba dezvoltării de medicamente antivirale şi susţinerea furnizorilor de servicii medicale şi a comunităţilor sale.

„Profesioniştii din domeniul sănătăţii din regiunea Balcanilor s-au mobilizat extraordinar”

„Pe tot parcursul acestei crize de sănătate publică, profesioniştii din domeniul sănătăţii din regiunea Balcanilor s-au mobilizat extraordinar, acţionând cu mult curaj în condiţii fără precedent. Prin determinarea acestora de a limita pierderea de vieţi omeneşti, cu susţinerea autorităţile naţionale, sistemele de sănătate din regiune şi-au dovedit capacitatea a răspunde rapid la provocările ridicate de pandemie. La nivel regional, MSD a sprijinit în mod activ comunităţile prin donaţii de produse, echipamente personale de protecţie (PPE) şi programe de suport pentru organizaţiile de pacienţi”, afirmă Branimir Brankov, Managing Director MSD Balkans.

Recunoscând necesitatea unor resurse profesionale suplimentare în domeniul sănătăţii, incluzând medici, asistenţi medicali şi tehnicieni de laborator medical pentru a ajuta în regiunile în care se răspândeşte SARS-CoV-2, MSD Balkans a implementat un program care să permită angajaţilor cu pregătire medicală să devină voluntari pentru a-şi ajuta comunităţile, salariul de bază fiind în continuarea asigurat de companie.

Peste 30 de milioane de dolari pentru combaterea COVID-19

La nivel global, MSD a contribuit sau a angajat mai mult de 30 milioane de dolari în eforturile de combatere a COVID-19 până în prezent.  Prin MSD for Mothers, iniţiativa globală a companiei de reducere a mortalităţii materne, MSD va oferi 3 milioane de dolari pentru a ajuta sistemele de sănătate să răspundă mai bine în această perioadă nevoilor femeilor însărcinate înainte, în timpul şi după naştere.