Casa Națională de Asigurări de Sănătate își propune, pentru perioada următoare, să continue și să dezvolte propriile programe naționale de sănătate curative care țintesc anumite afecțiuni mintale și neurologice degenerative.

"Numărul cabinetelor de psihiatrie aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate e mic, mai ales pentru specialitatea psihiatrie pediatrică, însă cu o tendință ușor în creștere", a spus Burcea, care a participat la un eveniment de prezentare a rezultatelor unui studiu referitor la atitudini și percepții despre bolile mintale.

În opinia președintelui CNAS, persoanele cu tulburări psihice sau/și de comportament sau chiar cele nediagnosticate, dar care manifestă simptome ale unei asemenea maladii tind să fie ținta atitudinilor negative ale celorlalți.

El a spus că simpla consultare a unui psihiatru e privită deseori ca un aspect negativ.

"Iată de ce, conform datelor CNAS, din totalul de peste 9 milioane de asigurați care au beneficiat anul trecut de prescripții medicale decontate de sistemul asigurărilor de sănătate, doar circa 440.000, aproximativ 5%, au avut prescripții pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă. Totuși, numărul asiguraților care au beneficiat de prescripții medicale decontate de sistemul asigurărilor de sănătate pentru o boală psihică sau neurologică a fost cu aproape 10% mai mare decât în 2015. (...) Aș vrea imediat după luna iunie să începem consultări la contractul cadru", a adăugat Burcea.

Președintele Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie, Cătălina Tudose, a spus că în România sunt în jur de 6 sau 7 psihiatri la suta de locuitori, media europeană fiind de 11.

Și președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Nicolae Fotin, a arătat că trebuie regândite sistemele astfel încât pacienții să ocupe un loc important. "Noi, ca autorități competente, trebuie să ținem cont de apelul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a regândi sistemele, astfel încât pacienții să fie în centrul activităților noastre", a declarat el.

Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Mondiale a Sănătății.

"Alegerea în fiecare an a unei teme care să evidențieze o arie prioritară a sănătății publice e deja tradiție, iar tema pentru 2017 e depresia. Conform OMS, mai mult de 300 de milioane de oameni trăiesc cu această afecțiune la nivel mondial, iar în ultimii ani s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului acestora. Depresia poate conduce la suicid, care reprezintă a doua cauză de deces în rândul persoanelor din categoria de vârstă 15 — 29 de ani. (...) În România, la finalul lui 2015 figurau 41.929 de cazuri noi de îmbolnăvire declarate de medicii de familie, 64.349 de bolnavi ieșiți din spitale și 777.142 de zile de spitalizare, conform statisticilor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică", a afirmat consilierul de stat de la Administrația Prezidențială Diana Păun.