Compania farmaceutică Mylan a achiziţionat licenţa exclusivă pentru comercializarea în Europa a variantei biosimilare pentru medicamentul biologic Humira (adalimumab).

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a acceptat spre analiză, în 18 mai 2017, cererea de autorizare pentru introducerea pe piaţă a unei alternative biosimilare a Humira. Mylan estimează o decizie din partea EMA în a doua jumătate a anului 2018.

„Creşterea accesului la medicamente biologice prin introducerea biosimilarelor la nivel global este o zonă prioritară pe care Mylan se concentrează. Parteneriatul cu Fujifilm Kyowa Kirin Biologics pentru un biosimilar al adalimumab în Europa este un pas important pentru pacienţii care trăiesc cu afecţiuni autoimune cronice şi au nevoie de o alternativă de tratament de calitate ridicată şi accesibilă”, a declarat Heather Bresch, CEO Mylan.

Humira, cel mai bine vândut medicament biologic din lume

Humira este un inhibitor al TNF1 destinat tratării mai multor afecţiuni inflamatorii cronice. Este cel mai bine vândut medicament biologic din lume şi a înregistrat vânzări de aproximativ 4,1 miliarde dolari în Europa în anul 2017, potrivit studiului realizat de compania IQVIA.

În Europa, produsul este recomandat pentru tratarea artritei reumatoide, artritei idiopatice juvenile, artritei psoriazice, spondilitei anchilozante, bolii Crohn, colitei ulcerative, psoriazisului în plăci, hidradenitei supurative şi uveitei.

Conform parteneriatului între cele două companii, Fujifilm Kyowa Kirin Biologics acordă Mylan licenţa exclusivă pentru comercializarea alternativei biosimilare pentru adalimumab în Europa. Cele două companii se află în negocieri pentru extinderea zonei de comercializare a produsului şi în alte ţări.