Guvernatorul statului american New York, Kathy Hochul, a declarat stare de urgenţă şi dezastru după ce mai multe mostre cu virus poliomielitic au fost descoperite în apele reziduale din trei comitate.


Ordinul executiv al guvernatorului, care e în vigoare până pe 9 octombrie, a fost emis la peste o lună după ce un adult din Rockland County, un comitat situat la nord de metropola New York, a fost diagnosticat cu poliomielită, informează Reuter şi Agerpres. A fost primul caz confirmat în Statele Unite, după o pauză de aproape un deceniu.

Decizia extinde categoriile de personal autorizate să administreze vaccinul antipolio - inclusiv paramedici, moaşe şi farmacişti - şi conţine alte măsuri pentru a creşte ratele de vaccinare.

Virusul poliomielitic a fost prezent în probele recoltate din ape reziduale încă din luna aprilie. A fost detectat în eşantioane prelevate lunar, în comitatele Orange şi Rockland, ceea ce indică faptul că era prezent înainte de confirmarea primului caz.

După ce boala a fost detectată, oficialii din New York i-au îndemnat pe rezidenţi să se vaccineze – iar cei vaccinaţi au fost sfătuiţi să-şi facă o doză booster. Deşi persoanele de toate vârstele sunt ameninţate, virusul polio afectează în principal copiii cu vârste de până la trei ani. Cele trei doze ale vaccinului poliomielitic pot asigura o rată de imunitate apropiată de 100%.

Orange County este comitatul cu cea mai mică rată de vaccinare împotriva poliomielitei din statul New York, doar 59% din totalul populaţiei rezidente fiind imunizată, potrivit datelor transmise de Departamentul de Sănătate.

Reprezentanţii sectorului medical şi-au stabilit obiectivul ca 90% din locuitorii statului New York să fie vaccinaţi împotriva poliomielitei, notează Reuters.

Pediatru