O echipă de oameni de ştiinţă din Africa de Sud a descoperit anumiţi compuşi chimici care ar putea fi utilizaţi în cadrul unei noi linii de medicamente antimalarice şi chiar pentru eliminarea parazitului aflat la originea bolii infecţioase, ceea ce nu pot face cele mai multe medicamente disponibile, informează Reuters.


Cercetarea condusă de Universitatea din Pretoria şi publicată în jurnalul Nature Communications de săptămâna trecută, a constatat că anumiţi compuşi chimici utilizaţi în studii pentru tratamentul tuberculozei şi cancerului - inhibitorul JmjC ML324 şi candidatul clinic antituberculos SQ109 - pot elimina parazitul ce provoacă malaria într-un stadiu în care acesta este infecţios, potrivit Agerpres.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat în luna noiembrie a anului trecut că, în contextul perturbării, pe fondul pandemiei de coronavirus, a activităţii serviciilor specializate în combatarea bolii cauzate de ţânţari, decesele provocate de malarie vor depăşi cu mult numărul celor cauzate de COVID-19 în Africa subsahariană.

Malaria a ucis peste 400.000 de oameni în întreaga lume în 2019, conform celor mai recente cifre ale OMS - toate aceste decese, cu excepţia câtorva mii, înregistrându-se în Africa. La nivel mondial au fost înregistrate 229 de milioane de cazuri de malarie, dintre care 215 milioane pe acest continent.

„Inovaţia noastră s-a bazat pe găsirea compuşilor capabili să blocheze etapele transmisibile, iar, dacă reuşim să facem acest lucru, atunci putem să oprim răspândirea malariei”, a declarat vineri pentru Reuters Lyn-Marie Birkholtz, cercetătoare principală în domeniul controlului malariei şi profesor de biochimie, care se numără printre membrii echipei.

Majoritatea medicamentelor elimină malaria pe măsură ce se instalează în ficat sau după ce a infectat celulele roşii din sânge, însă nu sunt eficiente odată ce parazitul este eliberat din celule, moment în care acesta se poate transmite altor persoane prin înţepăturile ţânţarilor, a explicat ea.

Singurul medicament ce poate avea efect în timpul fazei transmisibile, primachina, nu este utilizat pe scară largă din cauza îngrijorărilor cu privire la efectele sale secundare, notează Reuters.

„Dacă putem dezvolta aceşti compuşi, atunci avem un nou instrument suplimentar, pe care îl putem utiliza pentru a elimina malaria”, a subliniat Birkholtz.

Este necesară efectuarea unor teste suplimentare înainte ca aceşti compuşi să poată fi aprobaţi ca tratament pentru malarie, însă reuşita ştiinţifică ar elimina îngrijorările asociate rezistenţei la medicamente, a adăugat cercetătoarea.


Farmacist