Un recent studiu Cochrane a relevat că majoritatea pacienților cu dureri postoperatorii moderate sau severe au experimentat o ameliorare după administrarea de 50 mg ketoprofen sau 25 mg de dexketoprofen.

Realizat în luna martie, a.c, studiul a analizat răspunsul 5220 de pacienți la cele două medicamente. Majoritatea subiecții, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, suferiseră operația de extracție a măselei de minte, ceilalți - operații de înlocuire a șoldului sau intervenții ginecologice (vârste între 37 și 68 de ani). 7 din 10 subiecți aufost femei.

Principalul rezultat al studiului: parcipipanții au indicat o ameliorare cu cel puțin 50% a durerii acute în primele 6 ore de la administratea medicamentelor.

Ketoprofenul și dexketoprofenul fac parte din clasa medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), analgezice care, de obicei, reduc considerabil durerea acută dacă sunt administrate pe cale orală.

Pentru studiul ketoprofenului, 594 de pacienți, cărora le fusese administrat medicamentul, au fost comparați cu un grup care a primit o pilulă inactivă (efect placebo). 6 din 10 au indicat o ameliorare a durerii cu cel puțin 50% după administrarea de ketoprofen în comparație cu 2 din 10 subiecți din grupul placebo. 5 din 10 subiecți au cerut administrarea de extra analgezice într-un interval de șase ore după administrarea de ketoprofen, în comparație cu 8 din 10 din grupul de control.

1177 de subiecți au fost implicați în 8 studii privind efectele dexketoprofenul. Din noi, o parte din pacienți au primit analgezicul, alții doar pilula placebo. 5 din 10 au consemnat o ameliorare a durerii după administrarea de 25 mg de dexketoprofen în comparație cu 3 din 10 subiecți din grupul placebo. Numărul celor care au cerut mai multe analgezice în primele șase ore a fost de 5 din 10, în grupul celor care au primit dexketoprofen, în comparație cu 7 din 10 în grupul placebo.

Numai 1-2 persoane din 10 au prezentat efecte adverse la ketoprofen, dexketoprofen sau la medicamentul placebo. Efecte adverse grave nu s-au întâlnit. Foarte puțini dintre subiecți s-au retras din studiu, din varii motive.

„Ketoprofen, în doze de 25 mg până la 100 mg, este un analgezic eficient în combaterea durerilor postoperatorii moderate și severe. Rezultatul studiului indică un efect similar cu medicamentele  antiinflamatoare nesteroidiene comune precum ibuprofenul și diclofenacul”, explică cercetătorii.

Sursa: Cochrane