În contextul noului val pandemic din Europa, ECDC şi EMA recomandă autorităţilor sanitare să ia în considerare administrarea celei de-a doua doze booster persoanelor cu vârste între 60 şi 79 de ani şi celor vulnerabile.


Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) şi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) recomandă a doua doză booster de vaccin anti-COVID nu doar persoanelor de peste 80 de ani – aşa subliniau, în luna aprilie, ambele agenţii - , ci şi pentru cele de 60-79 de ani, precum şi pentru persoanele cu afecţiuni care le includ în grupa de risc, informează ECDC/EMA.

Recomandarea se impune în contextul în care noul val duce la un număr sporit de spitalizări şi de internări la Terapie Intensivă.

A doua doză booster (a patra doză de ser anti-COVID) ar putea fi administrată după cel puţin 4 luni după ultimul vaccin.

Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, a spus: „Vaccinurile anti-COVID-19 funcţionează şi oferă niveluri bune de protecţie împotriva formelor severe ale bolii şi spitalizării. Cum cazurile de spitalizare cresc din nou de la începutul verii, îndemn pe toată lumea să se vaccineze şi să primească doza booster cât mai repede cu putinţă. Nu e timp de pierdut”.

„La ora actuală, sesizăm creşteri ale ratei de incidentă COVID şi trenduri ascendente ale spitalizărilor şi internărilor la ATI (...) în mai multe ţări, din cauza subvariantei BA.5 a Omicron”, a spus dr. Andrea Ammon, şef al ECDC. „Aceasta semnalează debutul unui nou şi extins val COVID-19 pe teritoriul Uniunii Europene”.

În momentul de faţă, nu există dovezi clare în favoarea administrării unei a doua doze booster persoanelor sub 60 de ani, care nu sunt vulnerabile. Nu există dovezi nici în favoarea administrării celei de-a doua doze booster lucrătorilor din sănătate sau celor care lucrează în instituţii de îngrijire – decât dacă se află în grupa de risc.

În schimb, rezidenţii instituţiilor de îngriire ar trebui avuţi în vedere pentru imunizare.






ORL