Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara foloseşte o nouă procedură de investigaţie non-invazivă a cancerului de sân, un aparat de Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN), care nu expune pacienta la iradiere.


Noua procedură folosită reprezintă încă un pas pe care îl face Spitalul „Victor Babeş” în dezvoltarea unui centru imagistic ultramodern, care va deveni peste câţiva ani parte componentă a unui centru de performanţă în diagnostic oncologic, se arată într-un comunicat de presă.

„În urmă cu câteva luni, anunţam posibilitatea realizării unor investigaţii imagistice de tip RMN la copii, prin folosirea unui soft dedicat. De altfel, spaţiul în care se găseşte aparatul de rezonanţă magnetică este unul prietenos, cu desene 3D, unic în ţară. Acum, odată cu sosirea antenei pentru screening-ul de sân, am trecut la nivelul următor. Neoplaziile de sân duc, dacă nu sunt depistate în stadiul incipient, la posibilitatea apariţiei unor metastaze pulmonare”, explică directorul medical al Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, dr. Diana Manolescu, potrivit comunicatului de presă.

Asistentul şef al Laboratorului de Imagistică Medicală al spitalului, Vasile Iacobescu, spune că durata de execuţie a investigaţiei este între 25 şi 40 de minute, timp în care pacienta nu are voie să se mişte, iar după realizarea investigaţiei nu există niciun fel de restricţii.

„Frecvenţa cu care se poate realiza examenul RMN este impusă de patologie. Nu există niciun fel de iradiere, spre deosebire de alte investigaţii imagistice, de exemplu cele cu radiaţie ionizantă. Deosebirea faţă de o mamografie, în care întreg sânul este pus pe o singură imagine, este că aici avem la fiecare 4 milimetri o altă imagine, o altă poză, şi ne ajută să facem diferenţa, la fiecare nivel, asupra patologiei şi a unor posibile leziuni. Ne dă o imagine de ansamblu, mai complexă. Cele două investigaţii, mamografia şi RMN-ul de sân, sunt complementare. Mai trebuie spus că, spre deosebire de RMN, mamografia se recomandă la paciente cu vârstă de peste 40 de ani, din cauza dozei de radiaţii la care este expus sânul investigat”, detaliază Vasile Iacobescu.

RMN de sân este o investigaţie reprezintă cea mai avansată procedură de analiză imagistică a sânului. Rezultatul acestei testări, corelat cu o mamografie, duce la depistarea cu o acurateţe de peste 95% a cancerului de sân.

Investigaţia realizată cu ajutorul RMN poate duce la detectarea leziunilor de peste 4 milimetri pe baza imaginilor rezultate în urma scanării sânului. Depistarea precoce a cancerului de sân permite începerea cât mai rapidă a tratamentului, astfel încât boala să fie vindecată înainte de a se răspândi la alte organe.

Statisticile arată că, în medie, în Europa, una din 10 femei este diagnosticată cu o formă de cancer de sân. În România, anual, peste 9.000 de femei sunt înregistrate ca având o afecţiune oncologică la nivelul sânilor. Cancerul de sân reprezintă a doua cauză de mortalitate în bolile neoplazice, dar specialiştii spun că, dacă boala este depistată în stadiul incipient, poate fi tratată, iar pacienta complet vindecată. Una dintre metodele de investigaţie imagistică, ce scoate în evidenţă cel mai bine eventualele leziuni, este RMN-ul de sân.


Oncolog