Cercetătorii britanici încearcă să stabilească dacă răspândirea rapidă în sudul Angliei a noii variante de coronavirus are legătură cu mutaţii majore detectate la tulpină, transmite Reuters. Mutaţiile includ schimbări ale proteinei cu „ţepi” pe care coronavirusul SARS-CoV-2 o foloseşte pentru a infecta celulele umane, a anunţat un grup de cercetători care urmăresc genetica virusului. Nu este clar dacă aceste mutaţii conduc la mai multe infecţii, transmite News.ro.


„Au loc eforturi pentru a confirma dacă oricare dintre aceste mutaţii contribuie la transmiterea mai mare”, au spus cercetători din cadrul COVID-19 Genomics UK (COG-UK) Consortium, într-un comunicat de presă.

Noua variantă, pe care cercetătorii britanici au numit-o „VUI – 202012/01”, include o mutaţie în regiunea genomului viral care codifică proteina cu ţepi. În teorie, aceasta ar putea avea ca rezultat răspândirea mai uşoară între oameni a coronavirusului.

Guvernul britanic a anunţat, luni, o creştere a numărului de noi infecţii, despre care a spus că ar putea fi parţial legată de noua variantă a coronavirusului.

Începând cu 13 decembrie, au fost identificate 1.108 cazuri de COVID-19 cu noua variantă, predominant în sudul şi estul Angliei, a au anunţat autorităţile.

Dar, în prezent, nu există dovezi că varianta ar provoaca infecţii severe cu SARS-CoV-2, sau că ar face vaccinurile mai puţin eficiente, au spus oamenii de ştiinţă.

„Ambele întrebări necesită studii suplimentare”, au spus cercetătorii COG-UK.

Mutaţiile sau modificările genetice apar în mod natural la toate virusurile, inclusiv la SARS-CoV-2, pe măsură ce se reproduc şi circulă în populaţiile umane. În cazul SARS-CoV-2, aceste mutaţii se acumulează la o rată de aproximativ una până la două mutaţii pe lună la nivel global, potrivit specialiştilor în genetică ai COG-UK.

„Ca urmare a acestui proces continuu, multe mii de mutaţii au apărut deja în genomul SARS-CoV-2 de la apariţia virusului, în 2019”, au spus ei.

Majoritatea mutaţiilor observate până acum nu au avut niciun efect aparent asupra virusului şi doar o minoritate este susceptibilă să schimbe virusul într-un mod semnificativ - de exemplu, făcându-l mai capabil să infecteze oamenii, mai probabil să provoace boli severe, sau mai puţin sensibil la apărarea imună naturală sau indusă de vaccin.

Susan Hopkins, consilier medical, a declarat că „nu este un fapt neaşteptat ca virusul să evolueze şi este important să observăm rapid orice modificare pentru a înţelege riscul potenţial”. Hopkins a adăugat că noua variantă „este detectată într-o geografie largă, mai ales în cazul în care este detectat un număr mai mare de cazuri”.


Farmacist