Noua variantă de coronavirus a ajuns şi în România, fiind depistată la o femeie din Giurgiu, care din primele date nu ar fi fost plecată din ţară, conform purtătorului de cuvânt al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, care a precizat că aceasta înseamnă că virusul circulă deja în România şi a amintit că e mult mai contagios.


„Una dintre tulpinile SARS-CoV-2 secvenţiate în perioada 5-8 ianuarie 2021 la INBI „Matei Balş” se încadrează în varianta cu transmisibilitate crescută B.1.1.7 descrisă în Marea Britanie. În perioada următoare, va continua supravegherea prin epidemiologie moleculară a cazurilor suspecte. Pacienta în vârstă de 27 ani este în stare clinică foarte bună, se află în izolare la domiciliu, supravegheată de medicul de familie conform metodologiei în vigoare”, precizează Ministerul Sănătăţii.

„E vorba de o tânără de 27 de ani din judeţiul Giurgiu, care s-a prezentat la spitalul nostru în data de 3, cu simptome minime. A fost testată şi lăsată să plece acasă. Din datele pe care le avem, nu a călătorit în afara ţării. Urmează ca DSP să facă o anchetă epidemiologică amănunţită. Dacă informaţiile pe care ni le-a furnizat pacienta sunt adevărate, înseamnă că virusul circulă deja în România. Şi e mult mai contagios. Ne putem aştepta la o creştere a numărului de cazuri”, a declarat dr. Cătălin Apostolescu, medic primar al secţiei clinice VII „Terapie Intensivă Adulţi” şi purtător de cuvânt al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.

Ministerul Sănătăţii subliniază că, având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei variante a SARS-CoV-2, în paralel cu Campania naţională de vaccinare, măsurile de protecţie rămân la fel de importante: purtarea corectă a măştii de protecţie, evitarea aglomeraţiilor, distanţarea socială şi igiena mâinilor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii le-a cerut, joi, ţărilor Europei să reacţioneze mai puternic în faţa „situaţiei alarmante” creată de noua variantă mai contagioasă a coronavirusului, în timp ce două focare cu risc au fost depistate în Franţa.

„Este o situaţie alarmantă, care înseamnă că, pentru o perioadă scurtă de timp, trebuie să facem mai mult decât am făcut”, a spus directorul OMS Europa, Hans Kluge, într-o declaraţie pentru presă, potrivit News.ro.

22 de ţări din zona Europei, care cuprinde 53 de ţări, între care Rusia, au înregistrat cazuri legate de noua variantă, a precizat OMS.

Conform OMS, acesta „ar putea să le înlocuiască progresiv pe celelalte aflate în circulaţie în regiune, aşa cum s-a văzut în Marea Britanie şi din ce în ce mai mult în Danemarca”.

Ginecologia (1)