Noul coronavirus a ajuns în Antarctica, ultimul continent care rămăsese neinfectat, a anunţat armata chiliană în această săptămână. Lucrători în domeniul medical şi oficiali militari încearcă să dezinfecteze o bază de cercetare izolată, înconjurată de ocean şi iceberguri, şi să plasese în carantină personalul, transmite Reuters.


Armata chiliană a anunţat că cel puţin 36 de oameni au fost infectaţi la baza sa Bernardo O’Higgins, între care se află 26 de militari şi 10 contractori civili care asigură activităţile de întreţinere, transmite News.ro.

Baza permanentă, operată de armata din Chile, se află în apropierea vârfului unei peninsule din capătul cel mai  nordic al Antarcticii.

Personalul „este deja izolat corespunzător şi monitorizat constant” de către autorităţile medicale din regiunea Magallanes din Patagonia, potrivit armatei, care a precizat că, deocamdată, nu există complicaţii.

Staţiunile militare şi de cercetare din Antarctica, unele dintre cele mai izolate din lume, au luat, în ultimele luni, măsuri extraordinare pentru a ţine virusul la distanţă, anulând turismul, reducând activităţile şi plasând în carantină facilităţile.

Cercetători ai British Antarctic Survey au estimat că circa 1.000 de oameni de la 38 de staţii de cercetare de pe continentul îngheţat au petrecut iarna în emisfera sudică fără incidente. Intensificarea călătoriilor în primăvară şi la începutul verii a amplificat riscul de infectare.

Un  ofiţer de presă al armatei a spus că primele cazuri de COVID-19 au fost raportate la jumătatea lunii decembrie, când doi soldaţi s-au îmbolnăvit.

Regiunea Magallanes, una dintre cele mai apropiate regiuni populate de Antarctica şi punctul de plecare pentru multe ambarcaţiuni şi avioane către continent, este între cele mai afectate regiuni din Chile, multe regiuni fiind în carantină de câteva luni.

Marina din Chile a anunţat că a depistat trei cazuri de COVID-19 în rândul celor 208 membri ai echipajului unei nave care a navigat în regiunea antarctică, între 27 noiembrie şi 10 decembrie.

ORL