Noul spital de boli infecţioase şi pneumologie din Oradea a fost aprobat spre finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, având o valoare de 594 de milioane de lei.


Proiectul „Construire şi dotare corp clădire destinat secţiilor de boli infecţioase şi pneumologie” a fost depus spre finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă - Componenta C12 - Sănătate, fiind proiectul care a reuşit să atragă cele mai multe fonduri din istoria municipiului Oradea, se arată într-un comunicat al Primăriei Oradea, preluat de Agerpres.

Va fi implementat de către Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea.

Finanţarea nerambursabilă este de 95% şi reprezintă 565.718.132,07 lei (fără TVA), în timp ce contribuţia municipiului Oradea va fi de 5%, respectiv 28.285.906,60 lei (fără TVA). În acest moment, proiectul se află în etapa de licitaţie.

Noul spital urmează să fie construit pe un teren de 2,5 hectare de pe strada Vlădeasa. Construcţia se va ridica pe 4 etaje, va avea minimum 218 paturi pentru spitalizarea continuă a pacienţilor (care vor putea fi suplimentate la 295 de paturi, în funcţie de necesităţi). La acestea se adaugă 20 de paturi în regim de spitalizare de zi şi 11 paturi pentru terapie intensivă, ajungându-se la un total de minimum 249 de paturi şi maximum 326 de paturi.

Capacităţile noului spital de boli infecţioase şi pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea sunt formate din zona de spitalizare continuă, spitalizare de zi, zona de îngrijire ambulatorie, dispensarul TBC, zona de servicii de diagnosticare şi un bloc operator.

Spitalul va avea, de asemenea, şi un compartiment pentru urgenţe, cu cameră de gardă pentru fiecare dintre specialităţile medicale deservite: boli infecţioase, pneumoftiziologie, un cabinet pentru vaccinuri şi spaţii pentru deservirea funcţiei educaţionale (sală conferinţe, săli studiu, camere pentru rezidenţi etc).

Va avea un compartiment pentru primiri urgenţe, cameră de tratament şi monitorizare, 3 izolatoare şi cu câte o cameră de gardă pentru fiecare dintre specialităţile medicale.

Va cuprinde şi un ambulatoriu integrat, cu cabinete pentru fiecare dintre specialităţi, precum şi săli de tratamente. În cadrul ambulatoriului se va regăsi şi o camera hiperbarică. Ambulatoriul va avea acces direct din exterior, precum şi din holul de acces al spitalului. Independent de acesta, cu acces separat de restul spitalului, se va regăsi Dispensarul TBC.

Pentru a oferi servicii medicale complete în specialităţile vizate, noua clădire va cuprinde, pe lângă serviciile necesare tratamentului pacienţilor internaţi, şi serviciile necesare diagnosticului (imagistică, explorări funcţionale, endoscopie bronşică şi digestivă).

 



Psihiatru (2)