Grupul elveţian Novartis a obţinut acordul Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) în vederea efectuării unui test clinic pentru medicamentul pentru malarie hidroxiclorochină, pentru tratarea bolii COVID-19, transmite Reuters.

Medicamentul generic care există pe piaţă de mai multe decenii a obţinut în această lună acordul FDA pentru utilizarea împotriva COVID-19, dar, deocamdată, nu există dovezi ştiinţifice că funcţionează. În prezent, nu există medicamente aprobate oficial pentru tratarea COVID-19.

Novartis intenţionează că recruteze, în următoarele săptămâni, 440 de pacienţi pentru efectuarea unui test clinic de faza a 3-a (stadiu târziu), în peste 12 locaţii din Statele Unite. Rezultatele vor fi raporte cât mai curând posibil, a precizat compania, potrivit News.ro.

Medicamentul ce urmează să fie testat pentru COVID-19 este aprobat de FDA şi pentru lupus şi atrită reumatoidă.

Companii precum Novartis, Roche şi Gilead Sciences testează medicamente mai vechi, dezvoltate pentru tratarea altor boli, pentru posibila folosire a lor în tratarea în epidemia de COVID-19. Gilead tocmai a extins un studiu clinic pentru medicamentul remdesivir destinat tratării Ebola.

Directorul general al Novartis, Vas Narasimhan, a declarat că medicamentul este una dintre marile sale speranţe pentru folosirea în epidemia de COVID-19.

În prezent, sunt în derulare alte câteva studii referitoare la hidroxiclorochină, inclusiv la University of Washington şi University of Minnesota, precum şi la National Institutes of Health.

Divizia Sandoz a grupului Novartis s-a angajat să doneze 130 de milioane de doze de hodroxiclorochină. Sanofi a anunţat, la rândul ei, că va dona 100 de milioane de doze de hodroxiclorochină, în 50 de ţări.