Medicamentul Kymriah, produs de compania Novartis, a primit aprobarea de comercializare în Uniunea Europeană, la un an după aprobarea sa de către agenţia americană FDA. Terapia Kymriah (denumire ştiinţifică tisagenlecleucel) este indicată în tratamentul leucemiei limfocitare cu celule B, pentru tinerii până în 25 de ani, şi al limfomului difuz cu celule B mari.

Kymriah este primul medicament aprobat prin programul de evaluare rapidă PRIME (PRIority MEDicines), din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).

„Aprobarea Kymriah reprezintă o piatră de hotar pentru pacienţii din Europa care au nevoie de noi soluţii de tratament. Novartis va continua să construiască o infrastructură globală pentru realizarea terapiilor celulare CAR-T”, a declarat Liz Barrett, CEO-ul Novartis Oncology.

Novartis va continua să îşi dezvolte capacitatea de producţie pentru Kymriah, care costă până la 475.000 de dolari pentru copiii şi tinerii cu leucemie limfoblastică acută cu celule B şi 373.000 de dolari pentru adulţii cu limfom cu celule B din Statele Unite.

Compania Novartis, a cărei terapie concurează cu Yescarta, medicament fabricat de Gilead Sciences, nu a oferit informaţii referitoare la preţurile pentru piaţa europeană.
 

Sursa: Digi24