Organizarea concursului de intrare în Rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie a intrat în linie dreaptă. Concursul va avea loc, duminică, 15 noiembrie şi se va desfăşura în cele 6 centre universitare tradiţionale: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, dar în condiţii speciale, impuse de contextul epidemiologic actual.


Ministerul Sănătăţii anunţă că, în sesiunea din 2020, se înregistrează un număr record de candidaţi, respectiv 11.948 (6396 - medicină, 3008 - medicină dentară, farmacie - 2544) care vor concura pe un număr de 7061 de locuri şi posturi scoase pe cele 3 domenii de pregătire astfel: 4518 locuri şi posturi pentru domeniul medicină, câte 1219 locuri şi posturi pentru medicină dentară şi farmacie, un număr de 105 locuri pentru ministerele cu reţea sanitară proprie – MApN, Ministerul Justiţiei şi MAI.

„Echipele ministerului şi ale centrelor universitare implicate în organizare fac eforturi pentru ca, la ora începerii concursului, toate condiţiile impuse de situaţia epidemiologică să fie întrunite. O provocare o reprezintă şi numărul record de candidaţi înscrişi. Sunt prevăzute măsuri igienico-sanitare pentru protejarea candidaţilor, dar şi a personalului implicat. Pe durata desfăşurării examenului, purtarea măştii medicale va fi obligatorie. Sunt prevăzute circuite distincte pentru intrare/ieşire din sălile de concurs. Se va măsura  temperatura la intrarea în săli şi vor fi asigurate susbstanţe dezinfectante pentru mâini şi suprafeţe. Este alocat un număr mai mare de săli de concurs pentru asigurarea distanţării fizice, precum şi asigurarea unor săli speciale pentru candidaţii cu temperatură”, a declarat ministrul Nelu Tătaru.

În sesiunea 2020, cifra de şcolarizare a fost suplimentată cu 961 de locuri pentru acoperirea deficitului de personal în specialităţi cu număr de pacienţi crescut, precum şi pentru pregătirea de medici specialişti în anestezie şi terapie intensivă, pneumologie, medicină de urgenţă, radiologie-imagistică medicală, epidemiologie, medicină de laborator, microbiologie, igienă, în contexul pandemiei de COVID-19.

Totodată, în 2020, s-a avut în vedere  asigurarea cu specialişti pentru programele naţionale de oncologie şi depistarea afecţiunilor oncologice, acordarea asistenţei medicale pentru copii, precum şi necesitatea formării unui număr sporit de specialişti care să trateze bolile cardiovasculare şi ale aparatului circulator, respectiv pentru asigurarea transplantului de organe.

Şi în acest an, toţi absolvenţii care reuşesc să treacă pragul de 60 la sută din punctajul maxim pe domeniu, pe ţară, vor fi admişi.

La fel ca în anii trecuţi, concursul se va desfăşura după aceeaşi metodologie, pe o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.

Toate informaţiile vor fi afişate pe site-ul www.rezidentiat.ms.ro.