O a treia doză de vaccin anti-COVID dezvoltat Pfizer/BioNTech are o eficienţă de 95,6% împotriva formelor simptomatice ale bolii, potrivit unui studiu recent, realizat de cele două laboratoare.


Studiul clinic de fază 3, realizat în rândul a 10.000 de persoane cu vârsta peste 16 ani, arată o eficacitate de 95,6% şi „un profil de siguranţă favorabil”, se arată într-un comunicat preluat de AFP şi de Agerpres. Vârsta medie a participanţilor la studiu a fost de aproximativ 53 de ani.

„Este vorba despre primele rezultate de eficacitate ale unui studiu randomizat, pentru rapel cu vaccinul anti-COVID-19”, au spus cele două companii.

Acest studiu a fost realizat în perioada când varianta Delta a coronavirusului era deja principala tulpină care provoca infectări în rândul populaţiei.

„Rezultatele demonstrează încă o dată utilitatea dozelor de rapel (booster), în eforturile noastre de a proteja populaţia împotriva acestei boli”, a declarat Albert Bourla, director general al Pfizer, citat în comunicat.

Rezultatele vor fi transmise autorităţilor de reglementare cât mai curând posibil, au adăugat cele două companii.

Mai multe ţări au autorizat deja administrarea unei doze de rapel împotriva COVID-19, pentru a creşte imunitatea persoanelor vaccinate – imunitate care pare să scadă după câteva luni, conform unor studii.

 

Farmacist