O femeie, asistent medical la un spital din Marea Britanie şi suspectă de moartea a şapte nou-născuţi şi de tentativă de omor asupra altor zece, a fost acuzată, la debutul procesului său, că este „numitorul comun” al deceselor sugarilor.


Lucy Letby, 32 de ani, care lucra în cadrul secţiei de neonatologie a spitalului Countess of Chester, în nord-vestul Angliei, a negat toate acuzaţiile care i se aduc. Decesele sugarilor au avut loc între iunie 2015 şi iunie 2016, notează TV5 Monde, preluând o ştire AFP.

Conform unui expert, unul dintre sugari, în vârstă de o zi, a murit după ce i s-a injectat, în mod deliberat, aer în sistemul circulator, la 30 de minute după ce asistenta a intrat în tură. Sora geamănă a sugarului, care a fost otrăvită, a supravieţuit. Altor doi bebeluşi li s-a injectat insulină, a arătat procurorul, dar micuţii au supravieţuit şi ei.

Procurorul a explicat juraţilor tribunalului din Manchester că secţia de neonatologie a spitalului a înregistrat o creştere „semnificativă” a gradului de mortalitate a sugarilor, începând cu luna ianuarie 2015, timp de 18 luni.

La începutul lui iunie 2015, mai mulţi consultanţi în pediatrie şi-au exprimat îngrijorarea privind numărul mai mare ca de obicei al deceselor la sugari – decese care au fost calificate, în multe cazuri, drept „inexplicabile” sau „neaşteptate”, arată un raport publicat în iulie 2016 de Colegiul regal de pediatrie şi de sănătate a copilului.

După ce au căutat cauza, consultanţii au remarcat că decesele şi stările de rău ale bebeluşilor aveau „un numitor comun”, a explicat procurorul, anume prezenţa unui asistent medical anume, Lucy Letby. El a subliniat că multe decese au avut loc noapte, când asistenta era de gardă – dar când Letby a trecut în tura de zi, decesele şi leşinurile sugarilor s-au înregistrat ziua.

Lucy Letby a fost arestată preventiv şi inculpată în noiembrie 2020, după ce fusese interogată de două ori în 2018 şi 2019, fără niciun fel de rezultat la vremea aceea.

În cazul a doi bebeluşi cărora li s-a injectat insulină, singura concluzie plauzibilă ar fi „o otrăvire deliberată”, a subliniat procurorul.

Lucy Letby trebuie să răspundă la 22 de capete de acuzare, căci se suspectează că ar fi încercat să ucidă anumiţi sugari de mai multe ori.

 




Pediatru