În perioada 24-26 mai, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş (IUBCvT) - singurul centru funcţional de chirurgie cardiacă pediatrică şi transplant cardiac din ţară - este gazda unui eveniment medical ce ar putea schimba radical în bine tratamentul şi calitatea vieţii copiilor cu probleme cardiovasculare din România.


Workshopul de înlocuire de valvă pulmonară prin metode minim-invazive, specifice cardiologiei intervenţionale, a fost iniţiat de echipa IUBCvT Târgu Mureş şi realizat în cadrul proiectului AngioNet „Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare şi crearea de noi infrastructuri”, faza a doua, se arată într-un comunicat. Proiectul este co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională.


Beneficii majore pentru micii pacienţi

„Scopul evenimentului este de a demonstra competenţele profesionale ale echipei în metoda de înlocuire percutană, intervenţională, a valvei pulmonare la copii, în vederea adoptării acestei proceduri în România”, se mai arată în document.

Procedura aduce beneficii majore micilor pacienţi, de la siguranţa sporită şi până la reducerea semnificativă a perioadei de spitalizare şi recuperare. Permite inclusiv evitarea unei noi intervenţii chirurgicale la pacienţii care au trecut şi vor mai trece prin operaţii invazive, din cauza patologiilor cardiace pe care le au.

„În prezent, pacienţii care necesită acest tip de procedură, sunt trimişi în centre din străinătate, însă depunem toate eforturile ca, prin aceste workshop-uri, să creăm cadrul necesar pentru a putea include cât de curând această procedură în oferta terapeutică pentru pacienţii sistemului public de sănătate din ţara noastră”, a declarat prof. dr. Horaţiu Suciu, Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara Adulţi şi Copii din cadrul IUBCvT Târgu Mureş.

 

Susţinere din Germania

Cercetările şi implementarea acestui proiect în cadrul IUBCvT Târgu Mureş au fost conduse de dr. Anca Sglimbea şi dr. Hadadi Laszlo, medici cardiologi intervenţionişti, alături de colegii de la anestezie şi terapie intensivă, dr. Sorin Paşcanu, dr. Roxana Toma, dr. Pavel Morar şi dr. Carmen Sircuta.

Pentru siguranţă şi backup, echipa intervenţională este secondată de echipa formată din prof. dr. Horaţiu Suciu, dr. Marius Matei, dr. Claudiu Chivu, precum şi de echipa de cardiologi pediatri din cadrul Clinicii Cardiologie Copii a IUBCvT Târgu Mureş, condusă de doamna conferenţiar dr. Amalia Făgărăşan, la fel şi de echipa de imagistică avansată condusă de dr. Marian Pop.

În cadrul workshopului, specialiştii de la Târgu Mureş vor fi asistaţi de o echipă din Germania, de la Deutsches Herzzentrum München: prof. dr. Andreas Eicken, şeful Laboratorului de cateterism cardiac copii şi congenitali adulţi, şi colegul său, dr. Daniel Tănase, medic cardiolog intervenţionist pediatru.

„Cu ajutorul colegilor din Germania am început cardiologia intervenţională pediatrică şi de congenitali în Târgu Mureş, în urmă cu circa 12 ani”, a spus dr. Anca Sglimbea, coordonatoarea workshopului. „De atunci am iniţiat şi efectuăm de rutină în laboratorul nostru o serie întreagă de proceduri de cardiologie intervenţională: închidere de defect septal atrial şi canal arterial persistent, valvuloplastie de valvă pulmonară şi aortică, angioplastie/stentare de coarctaţie de aortă sau septostomie atrială cu balon”.

 

Tehnologia, mai aproape de pacienţi

Atât angiograful cât şi parte din materialele consumabile necesare derulării workshopului au fost achiziţionate de Academia de Ştiinţe Medicale în cadrul proiectului AngioNet „Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare-dezvoltare şi crearea de noi infrastructuri”, iniţiat de Academia de Ştiinţe Medicale din România în cadrul POS CCE 2007-2013 şi POC 2014-2021, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

„Proiectul, în valoare de 112.311.680,38 lei, a constat, într-o primă fază, în dotarea cu angiografe de ultimă generaţie a 17 centre de cercetare din întreaga ţară, printre care şi cel de la Târgu Mureş, tocmai pentru a aduce tehnologia medicală performantă mai aproape de toţi pacienţii sistemului public de sănătate”, a explicat prof. dr. Radu Deac, directorul proiectului. „Faza a doua a constat în înfiinţarea de registre de pacienţi pe patologii cardiovasculare şi oncologice, dublate de o bază de date de imagistică, care au făcut posibilă derularea de activităţi de cercetare, care să ajute în dezvoltarea unor politici de sănătate publică bazate pe tehnologii moderne şi care să se constituie în propuneri către autorităţile din domeniul sănătăţii”.

În urma bunei colaborări dintre partenerii implicaţi în acest proiect a luat naştere AngioNet Cluster, o asociaţie de instituţii publice şi private care lucrează împreună pentru a contribui la creşterea calităţii serviciilor medicale din sistemul de sănătate.
 

 

Pediatru