Pacienţii din România, care suferă de o formă mai rar întâlnită de cancer, cancer pulmonar fără celule mici (CPNMC) ALK-pozitiv (kinaza limfomului anaplazic), au acum acces la tratament cu o terapie ţintită produsă de compania Roche. Medicamentul este disponibil pentru pacienţi începând cu luna iunie şi este compensat integral prin intermediul Programului Naţional de Oncologie.


Aproximativ 85% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt de tipul cancer pulmonar fără celule mici, iar dintre acestea circa 5% sunt din categoria ALK-pozitiv (kinaza limfomului anaplazic).

Acest tip de cancer este cauzat de o fuziune a unei gene sau o rearanjare a acesteia, care provoacă supraexprimarea proteinei ALK, ceea ce accelerează creşterea celulelor tumorale. Pacienţii afectaţi de acest tip de cancer pulmonar sunt mai degrabă atipici pentru categoriile de risc ale cancerului pulmonar. Aproximativ jumătate dintre persoanele diagnosticate cu această formă au vârsta sub 50 de ani, în timp ce 70% dintre aceştia nu sunt fumători  .

„Cancerul bronhopulmonar reprezintă o importantă problemă de sănătate publică în toată lumea, deoarece frecvent este diagnosticat în stadii avansate, mai ales în ţara noastră ca urmare a lipsei screeningului pentru această afecţiune. Fumatul este unul din factorii ce determină apariţia acestei boli, dar a fost raportată o creştere a incidenţei cancerului pulmonar non-microcelular, în special adenocarcinom, la nefumători sau la fumătorii ocazionali. Acest nou tratament, destinat pacienţilor cu neoplasm pulmonar non-microcelular ce prezintă fuziunea genei ALK, oferă acestora o supravieţuire mai îndelungată fără semne de boală şi reduce riscul apariţiei metastazelor cerebrale”, a declarat Polixenia Iorga, Medic primar Oncologie Medicală, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Terapia este aprobată în 88 de ţări, ca tratament de primă linie, cu administrare orală, pentru persoanele cu cancer pulmonar fără celule mici cu fuziunea genei ALK pozitivă, în stadiu avansat, inclusiv în Statele Unite, Europa, Japonia şi China. În România, se estimează  că aproximativ 136 de pacienţi ar suferi de această formă de cancer pulmonar.