Cercetătorii de la Centrul pentru Biologia Cancerului (CCB) din cadrul Universităţii Australia de Sud (UniSA) au descoperit modul în care o proteină puţin studiată până acum poate accelera dezvoltarea cancerului de sân şi răspândirea acestuia în organism, informează agenţia Xinhua.

În cadrul unui studiu publicat marţi, echipa de cercetători a descris modul în care cancerele agresive produc Creld2, o proteină care deturnează celulele sănătoase pentru a determina dezvoltarea tumorii.

„Oamenii de ştiinţă cunoşteau de ceva vreme această proteină, însă ea nu a fost bine studiată şi, până acum, nu am înţeles rolul pe care îl joacă în cancerul mamar. Creld2 pare să facă celulele normale, sănătoase, din jurul tumorii să se comporte anormal, ceea ce le determină să contribuie la creşterea tumorilor”, a declarat unul dintre autorii principali ai cercetării, Michael Samuel, citat într-un comunicat, scrie Agerpres.

Potrivit Breast Cancer Network Australia, cancerul de sân este cel mai frecvent întâlnită formă de cancer diagnosticat la femeile din Australia - cu circa 29% dintre toate cazurile noi de cancer diagnosticate la femei în 2019 - şi a doua cauză principală de deces în urma cancerului la femeile din această ţară, după cancerul pulmonar.

Echipa de la CCB, o alianţă formată între Universitatea Australia de Sud şi organizaţia australiană SA Pathology, lucrează, în prezent, la studierea modului în care Creld2 poate fi stopată sau distrusă, cu scopul de a limita dezvoltarea cancerelor şi răspândirea acestora în organism.

Niveluri ridicate ale acestei proteine au fost identificate în cancere mamare triplu negative, care constituie 15% din cazurile de cancer de sân diagnosticate în Australia şi au cea mai redusă rată de supravieţuire.

Niveluri ridicate de Creld2 se regăsesc, de asemenea, în cancerele renale şi în cancerul de piele non-melanom, unele dintre cancerele cel mai frecvent diagnosticate în Australia.

„Prognosticul pentru toate aceste tipuri de cancer nu este unul bun, aşa că, dacă putem distruge sau bloca această proteină, am putea opri dezvoltarea acestor cancere”, a declarat Samue.