Aproape o treime dintre medicii de familie din judeţ sunt pensionari, iar situaţia este considerată îngrijorătoare de conducerea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Tulcea.


Eugenia Vasile, director general al CAS, a declarat pentru Agerpres că în momentul de faţă, în judeţul Tulcea, sunt 79 de medici de familie, un număr considerat insuficient, iar opt unităţi administrativ-teritoriale sunt neacoperite de către aceştia.

„Avem opt localităţi neacoperite, iar zece localităţi cu puncte de lucru, astfel încât, spunem noi, acoperim cu aceste tipuri de servicii majoritatea localităţilor. Trebuie să spun însă că 34% dintre medici sunt pensionari şi ne îngrijorează acest lucru, pentru că în ultima perioadă nu a mai venit nimeni care să-şi dorească un contract în medicina de familie”, a spus Eugenia Vasile.

Ea a adăugat că sporul de 200% pentru medicii de familie care profesează în Deltă nu a declanşat „o avalanşă a medicilor”.

„Delta este frumoasă în sezon, dar medicii de familie trebuie să-şi acopere din veniturile cu CAS toate cheltuielile pe care le au, cheltuieli care nu sunt mici, având în vedere că deplasarea se face pe apă, iar întreţinerea reclamă cheltuieli ridicate. (...) Acest spor de 200% e insuficient pentru un cabinet medical. Singura soluţie e ca acolo să ajungă medici care să-şi deschidă puncte de lucru şi am fi foarte bucuroşi dacă ar veni măcar două zile pe săptămână, timp de 10 ore”, a spus Eugenia Vasile.

O modificare legislativă adoptată recent le permite medicilor de familie să-şi deschidă puncte de lucru şi în zone în care există cabinete medicale.

„Această modificare duce la ridicarea calităţii actului medical. Aşteptăm normele de aplicare”, a adăugat directoarea.




Medic