În 27 de ţări non-endemice au fost confirmate 780 de cazuri de variola maimuţei, a anunţat duminică, 5 iunie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Cu această ocazie, OMS a reafirmat că riscul sanitar la nivel mondial este moderat.


Numărul este, fără îndoială, subestimat, din cauza informaţiilor epidemiologice limitate, şi „este foarte probabil ca alte ţări să identifice astfel de cazuri şi să existe o nouă propagare a virusului”, au adăugat reprezentanţii OMS, citaţi de AFP şi Agerpres.

În afara pacienţilor deja izolaţi, au fost raportate puţine spitalizări.

Ţările non-endemice în care au fost semnalate cele mai multe cazuri sunt Marea Britanie (207), Spania (156), Portugalia (138), Canada (58) şi Germania (57).

În afara Europei şi a Americii de Nord, cazuri de variola maimuţei au fost raportate - câte unul - în Agentina, Australia, Maroc şi Emiratele Arabe Unite.

„Deşi riscul actual pentru sănătatea umană şi pentru publicul larg rămâne scăzut, riscul pentru sănătatea publică ar putea să crească dacă acest virus exploatează oportunitatea de a se stabili în ţări non-endemice în calitate de agent patogen uman bine răspândit”, au declarat specialiştii de la OMS, într-un raport care a actualizat situaţia sanitară creată la nivel global de această boală.

Potrivit OMS, niciun deces nu a fost semnalat în ţările non-endemice, spre deosebire de cele endemice -  Camerun, Republica Centrafricană, Congo-Brazzaville, Republica Democrată Congo, Liberia, Nigeria, Sierra Leone, Gabon, Coasta de Fildeş şi Ghana. În şapte dintre aceste ţări africane, 66 de decese au fost raportate în decursul primelor luni ale lui 2022.

 



Ginecologia (1)