Avertismentul vine din partea directorului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la aproape doi ani de când a făcut întreaga lume să conştientizeze gravitatea crizei sanitare cauzate de COVID-19.


„Vinerea aceasta se vor împlini doi ani de când am spus că răspândirea COVID-19 în întreaga lume ar putea fi calificată drept pandemie”, a spus medicul Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de AFP şi Agerpres. „Doi ani mai târziu, peste 6 milioane de oameni au murit”, a adăugat el.

Deşi OMS a observat în ultima vreme că numărul cazurilor de infectare şi al deceselor este în scădere, Ghebreyesus consideră că pandemia este departe de a se fi terminat -  şi că „nu se va încheia nicăieri dacă nu se va încheia pretutindeni”.

La nivel global, numărul de noi cazuri de infectare şi decese a scăzut cu 5%, respectiv 8%, dar s-au observat creşteri puternice ale infectărilor în Pacificului de Vest.

„Virusul continuă să evolueze şi continuăm să ne confruntăm cu obstacole majore în distribuţia vaccinurilor, a testelor şi tratamentelor, oriunde sunt necesare”, a spus Tedros Ghebreyesus.

Testele, care permit detectarea de noi variante, sunt o sursă de îngrijorare pentru OMS, directorul Organizaţiei remarcând că mai multe ţări şi-au redus drastic testările. „Acest lucru ne împiedică să vedem unde se găseşte virusul, cum se răspândeşte şi cum evoluează”, a avertizat Ghebreyesus.

 


Ginecologia (1)