COVID-19 ar putea să nu fie eradicată niciodată, din cauza variantelor SARS-CoV-2, afirmă reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Vaccinarea rămâne totuşi metoda cea mai sigură pentru a împiedica formele grave de boală şi a reduce presiunea asupra sistemelor sanitare – care trebuie să trateze şi alte boli decât COVID-19.


De peste un an, pandemia COVID-19 face parte din viaţa locuitorilor planetei – şi oamenii se întrebă când se va sfârşi.

Reprezentanţii OMS au dat, recent, un răspuns mai degrabă pesimist. Vineri, 10 septembrie 2021, Hans Kluge, director al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a explicat că, din cauza apariţiei noilor variante ale coronavirusului, vaccinarea nu va fi probabil suficientă pentru a elimina definitiv boala, informează publicaţia Top Santé.

El s-a referit, în mod special, la varianta Delta, mai contagioasă cu 60% ca tulpina iniţială a SARS-CoV-2.

Dacă, în luna mai a.c., OMS estima că „pandemia se va termina când vom atinge o acoperire vaccinală de minimum 70%”, acest obiectiv nu mai pare azi de actualitate. „Suntem în punctul în care obiectivul esenţial al vaccinării este, înainte de toate, de a împiedica formele grave de boală şi mortalitatea”, a estimat Hans Kluge, cu ocazia unei conferinţe de presă.

„Dacă luăm în considerare faptul că COVID-19 va continua să sufere mutaţii şi să rămână cu noi, la fel ca gripa, atunci trebuie să anticipăm modul în care ne vom adapta progresiv strategia de vaccinare la transmiterea endemică şi să dobândim cunoştinţe foarte preţioase despre impactul dozelor suplimentare”, a spus directorul OMS.

Hans Kluge a reamintit că un nivel de vaccinare ridicat este totuşi important, la nivel global, „pentru a reduce presiunea asupra sistemelor noastre sanitare, care au o nevoie disperată de a trata şi alte boli decât COVID-19”.



Farmacist